Film documentar despre viața și faptele Ecaterinei Teodoroiu, lansat la Târgu-Jiu

407

Un film documentar despre Ecaterina Teodoroiu și faptele sale de vitejie a avut premiera, vineri, la Târgu-Jiu. Realizat de documentaristul Dorin Brozbă, cu ajutorul unor imagini de arhivă, filmul “Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român” are o durată de circa 40 de minute și reprezintă rodul a aproape doi ani de muncă.

Ideea acestui film i-a venit documentaristului Dorin Brozbă în urmă cu șapte ani de zile, după o discuție purtată cu o elevă care l-a întrebat dacă Ecaterina Teodoroiu este doar un personaj de basm. “10 martie 2017 este o zi importantă atât pentru mine, cât și pentru inimoasa mea echipă. La acest film am lucrat vreme de aproape doi ani de zile și am primit sprijinul deosebit al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu și al Muzeului Județean Gorj «Alexandru Ștefulescu». Ideea acestui film mi-a venit în urmă cu șapte ani de zile, când am fost prezent la Școala Generală «Ecaterina Teodoroiu» din municipiul Brăila, iar după ce am terminat noi manifestările de lansare a cărții acolo, o fetiță de 10 ani m-a întrebat dacă Ecaterina Teodoroiu este un personaj de basm. Iată că am demonstrat, după șapte ani de zile, că Ecaterina Teodoroiu este reală, este a noastră. Am pornit lucrul pentru acest film în urmă cu doi ani de zile, în noiembrie 2015. Prima noastră documentare a fost la Arhivele Naționale de Filme, am găsit materiale rare pe care le folosim în acest film, și după doi ani de zile iată că, așa cum ne propusesem, am reușit să lansăm filmul pe data de 10 martie 2017. Nu este întâmplător aleasă această dată pentru că se împlinesc 100 de ani de la avansarea Ecaterinei Teodoroiu la gradul de sublocotenent și primirea de către aceasta a medaliei Virtutea Militară pentru faptele deosebite de luptă din bătălia de pe Valea Jiului”, a declarat Dorin Brozbă, realizatorul filmului. Premiera filmului a avut loc la Cinematograful “Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu, în prezența autorităților locale și județene, care au ținut să-l felicite pe realizator pentru inițiativa sa.

film documentar (2)“Dincolo de importanța sa istorică, această zi va însemna pentru noi toți un moment în care asistăm la ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de foarte multă vreme, dar, din fericire, există printre noi oameni cu suflet, oameni cu har, oameni pentru care sentimentul patriotic încă mai există. Mă refer aici la domnul Dorin Brozbă, care a reușit printr-o muncă de Sisif aproape să realizeze un film documentar despre una dintre cele mai importante figuri istorice ale Gorjului – Ecaterina Teodoroiu. Din acest motiv, în numele meu personal, dar și al Consiliului Județean Gorj, instituție pe care o reprezint, vreau să-i aduc mulțumirile noastre de suflet și să-l felicit pentru faptul că a reușit (…) să pună cap la cap imagini, documente, mărturii, care să se constituie, începând de astăzi, într- o adevărată lecție de istorie pentru noi toți. Felicitările trebuie să le adresăm și Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu pentru că iată, într-un an declarat de CJ Gorj «Anul centenar Ecaterina Teodoroiu», reușesc să organizeze evenimente care să atragă atenția asupra importanței rolului pe care l-a jucat Ecaterina Teodoroiu în istoria noastră”, a spus Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, care i-a și înmânat realizatorului filmului un Înscris de Onoare pentru munca depusă. “Este o zi foarte importantă în istoria locală, istoria municipiului Târgu-Jiu. Se împlinesc 100 de ani de când eroina de pe Jiu, Ecaterina Teodoroiu, a fost ridicată la rang de ofițer. A fost prima femeie care a primit această importantă distincție a armatei române, lucru care a obligat-o mai târziu și care a condus-o la jertfa supremă pentru apărarea țării. (…) Acest film documentar va scoate în evidență activitatea și sacrificiul de care a dat dovadă Ecaterina Teodoroiu. Vă mulțumesc, domnule Brozbă, pentru importanța pe care ați dat-o acestui eveniment și pentru realizarea documentarului dumneavoastră”, a spus și Aurel Popescu, primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu. Luna aceasta, filmul va fi prezentat și la București, la Ministerul Apărării Naționale. De asemenea, acesta va ajunge și la școlile din întreg județul, pentru a putea fi văzut de elevii curioși să afle mai multe informații despre Ecaterina Teodoroiu. Ulterior, documentarul va fi prezentat de realizator în mai multe locații din țară, inclusiv în Fitionești, Vrancea, unde a fost înmormântată eroina de la Jiu în 1917. Filmul va mai putea fi găsit, în format DVD, la Casa Memorială “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, dar și la Muzeul Județean Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here