Film documentar despre Peştera Polovragi, lansat la Muzeul Judeţean Gorj

553

Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” a găzduit joi lansarea, în premieră naţională, a filmului documentar artistic “Peştera Polovragi. Împărăţia lui Zamolxe”, documentar prin intermediul căruia se doreşte promovarea imaginii peşterii, dar şi a frumuseţii portului şi cântecului popular din zona respectivă.

Peştera Polovragi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Gorj. În ultimii ani însă, din cauza tragicelor accidente produse în zona respectivă şi a mediatizării acestora, numărul turiştilor a scăzut. Tocmai din această cauză se încearcă acum refacerea imaginii peşterii printr-un film documentar artistic. “Dacă în lunile precedente şi în anii precedenţi v-am obişnuit cu albume muzicale şi cu festivaluri dedicate copiilor, iată că astăzi scoatem pe piaţă un nou film artistic documentar intitulat «Peştera Polovragi – Împărăţia lui Zamolxe». Acest film este dedicat celebrei noastre peşteri de la Polovragi care în ultima perioadă a avut parte de o «reclamă» nepotrivită. (…) Noi, împreună cu Muzeul Judeţean, care este şi administratorul peşterii, am venit să schimbăm această imagine proastă care se instaurase în ultimii doi ani de zile cu acest film frumos, un film care are o durată de 35 de minute. Mi-am propus ca în cuprinsul său să arăt, pe lângă frumuseţea deosebită a acestei peşteri, şi frumuseţea portului şi cântecului popular din această frumoasă zonă a Gorjului. Şi-au dat concursul în acest sens Grupul folcloric de copii «Muguraşii Olteţului» din Polovragi, ansamblul de fluieraşi din Polovragi şi avem o colaborare specială cu o tânără talentată din Sibiu, Ionela Sterp se numeşte, pe care am ales-o pentru că are o voce frumoasă şi costumul ei deosebit, din Jina Sibiului, este de fapt portul nostru care ne reprezintă de acolo, de la Polovragi, pentru că polovrăgenii sunt urmaşii de nădejde ai oamenilor de dincolo de munte, din Jina Sibiului”, a declarat Dorin Brozbă, realizatorul filmului. “Este primul film din istoria acestei peşteri; s-au mai făcut fel de fel de filmuleţe, dar întotdeauna s-au făcut în sensul negativ, s-a căutat senzaţionalul de prost gust. Împreună cu Muzeul Judeţean am arătat în aceste imagini că la Peştera Polovragi oamenii pot să vină fără frică, nu sunt niciun fel de forţe ale răului. Eu am fost de foarte multe ori în această peşteră, nu mi s-a întâmplat nimic deosebit, iar copiii noştri, cel puţin cei din Gorj, au ce vedea pentru că este un loc mirific, de neuitat”, a mai precizat acesta.

Rezultatul a zece luni de muncă
Realizarea filmului nu a fost tocmai uşoară, fiind foarte greu să filmezi în interiorul peşterii. A fost nevoie de zece luni şi de o echipă întreagă pentru finalizarea sa. “La film s-a lucrat zece luni; am început filmările anul trecut în toamnă şi le-am continuat în această primăvară. Am căutat să folosesc texte pe înţelesul tuturor; am considerat că textul este foarte important, alături de imagine, să fie pe înţelesul şi al academicianului şi al omului de rând. Colaboratorii mei dragi şi-au făcut, ca de obicei, datoria: coloana sonoră – Nelu Dumitru, operator imagine şi montaj – Paul Mălăianu, Cristina Goanţă, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» – lectură. Am avut un sprijin deosebit şi din partea domnului Daniel Ijac, care m-a sprijinit foarte mult în realizarea unor documente foarte importante pentru că, trebuie să ştiţi, să realizezi un astfel de film este foarte dificil. Să fii producător este frumos atunci când scoţi filmul, dar este greu când te uiţi în spate pentru că s-a făcut o muncă deosebită. Este foarte dificil să se realizeze filmări în interiorul peşterii”, a mai precizat Dorin Brozbă. Printre cele mai cunoscute atracţii ale Peşterii Polovragi se numără: Scaunul lui Zamolxe, Izvorul Speranţelor, Bolta însângerată, Camera Albă, Moartea cu coasa şi Cuptorul dacic.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here