Noul caiet de sarcini pentru licitaţia cu fierul vechi al Complexului Energetic Oltenia(CEO), semnat, săptămâna trecută, în locul directorului general de către Ion Petroniu, directorul Diviziei Strategie Dezvoltare a CEO, a provocat discuţii serioase la vârful structurii energetice. Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, i-a băgat miercuri dimineaţă pe elaboratorii şi semnatarii caietului, şase la număr în frunte cu Petroniu, în şedinţă, cerând explicaţii de la aceştia în legătură cu cerinţele discriminatorii strecurate în document. Timp de două ore a durat şedinţa, finalizată nesatisfăcător pentru Petroniu, dovadă stând ameninţările telefonice de joi ale directorului, la adresa Gorjeanul, acesta ordonând să-i fie spălată în paginile publicaţiei imaginea, deoarece el a semnat “doar în locul directorului general” caietul de sarcini şi nu s-ar fi ocupat de elaborarea acestuia.
La licitaţia privind încredinţarea cantităţii de 3.800 de tone de fier şi alte deşeuri neferoase, care ar valora circa 4.800.000 de lei şi care va avea loc astăzi, la CEO se înscriseseră joi după-amiaza şapte firme. În ciuda noului caiet de sarcini, scos vineri la rampă sub semnătura lui Ion Petroniu, care susţine că doar a semnat documentul în locul directorului general, actul impunând cerinţe de ultim moment pentru participanţi, favorizând în mod intenţionat societăţi din Gorj, ofertanţii nu au dat înapoi. Asta cu atât mai mult cu cât, la nivel de CEO s-au făcut valuri serioase când schimbările din caiet au devenit publice. Lucrarea este mare, iar câştigul generos, dovadă că nici jocurile de glezne ale semnatarilor caietului nu au putut fi trecute cu vederea. Cel puţin nu de către “Gorjeanul”… De altfel, publicaţia, în numărul de marţi a tras un semnal de alarmă privind caracterul discriminator al cerinţelor din noul caiet de sarcini, dar şi faptul că acesta nu poartă semnătura lui Ciurel, ci pe cea a lui Petroniu. Trebuie menţionat, de asemenea, că vechiul caiet era semnat de către managerul general, dar acesta nu mai este valabil.
Petroniu, revoltat: “Vreau dezminţire…”!
De altfel, miercuri dimineaţă, Ciurel a cerut la rândul său explicaţii. Sau cel puţin asta susţin surse din CEO, care dau ca sigură o şedinţă urgentă a lui Ciurel cu semnatarii caietului, şedinţă care a durat în jur de două ore, nefiind deloc una cordială sau amiabilă. De altfel, urmările şedinţei le-am simţit şi noi, dovadă că joi, Ion Petroniu a pus mâna pe telefon şi a ameninţat “Gorjeanul” cerând dezminţirea faptului că el s-ar face vinovat de eleborarea caietului de sarcini şi de jocurile care preced asta. Deşi nu a negat nicio clipă că acesta poartă semnătura sa şi nici faptul că a semnat în cunoştinţă de cauză.
Cu toate acestea, Petroniu, a cerut dezminţire publică a faptului că el se face vinovat de cerinţele din caiet, în caz contrar ameninţând Gorjeanul cu judecata. Deşi i-a fost solicitat un punct de vedere scris, oficial, din partea sa, Petroniu, enervat, ne-a închis telefonul în nas, după ce a dat de înţeles că s-ar fi supus unor ordine?! Ale cui, nu ştim…
CEO nu i-a luat apărarea lui Petroniu
Trebuie să precizăm că, de altfel, conducerea CEO nu a sărit deloc în apărarea lui Petroniu, până la închiderea ediţiei pe site-ul structurii energetice neexistând niciun comunicat de presă prin care, potrivit tradiţiei, oficialii CEO ar fi putut spăla imaginea directorului Diviziei Strategie-Dezvoltare. De altfel, nimeni din CEO nu poate nega că Petroniu a semnat caietul de sarcini atât de controversat, semnând în locul directorului general acest document. Ne vine greu să credem că a făcut-o “ca primarul” şi în necunoştinţă de cauză, cum ne vine extrem de greu să credem că nu s-a gândit nicio clipă că prin gestul său îşi va atrage critici şi bănuieli cum că ar face jocuri, personale sau în echipă, pentru stabilirea astfel a câştigătorului licitaţiei. Să nu uităm că rromii din Meteor au protestat în stradă pentru această licitaţie, şi nu o dată…
“Nu sunt singurul semnatar, am semnat doar în locul directorului general. Nu am elaborat caietul”, ne spunea, enervat, joi după-amiaza la finalul programului de lucru şi al înscrierii la licitaţie, Ion Petroniu. Nu înţelegem însă de ce Petroniu a aşteptat două zile până să răbufnească, văzându-ne vinovaţi pentru mustrările pe care, cu siguranţă, le-a primit.
Câştigătorii licitaţiei: Budianu şi Mironovici?!
De altfel, Petroniu, temător că discuţia îi este înregistrată, nu a vrut să comenteze însă când a fost întrebat dacă câştigătorii licitaţiei sunt din Rovinari, aşa cum de altfel se auzise. Asta deoarece printre ofertanţii la licitaţie s-a discutat deja stabilindu-se, neoficial, cine cred ei că ar fi câştigătorii. Budianu, fostul director de la Energoconstrucţia Rovinari, asociat cu Radu Mironovici, fost director al Regiei Autonome a Lignitului, ar fi în cărţi pentru a câştiga licitaţia privind fierul vechi al CEO. Cel puţin asta se vehiculează printre agenţii economici şi printre rromii din Meteor interesaţi să preia lucrarea de peste 4 milioane de lei, noul caiet de sarcini fiind realizat parcă pe tiparul celor doi afacerişti gorjeni.
Era nevoie de modificări?
Reamintim că, în noul caiet de sarcini, pentru licitaţia cu fierul vechi, una dintre cerinţe prevedea dublarea garanţiei de participare, alta impunea ca firma sau asociatul acesteia să aibă punct de lucru în Gorj, şi o cifră de afaceri de 9.100.000 de lei pe ultimii trei ani. S-au mai cerut şi “trei contracte de valorificare deşeuri, derulate, din care două contracte în domeniul energetic”. Cel puţin unul trebuie să fie de minim 4.000.000 de lei, iar din altul trebuie să reiasă că a preluat şi “deşeuri de lemn, sticlă, ulei, ceramică, porţelan…”, fapt care a stârnit adevărate valuri de nemulţumire printre participanţi.
Anamaria Stoica