Pentru ficus tăierea lăstarilor sau ramurilor se realizează de obicei primăvara, în lunile martie-aprilie sau oricând e nevoie pentru formarea unei coroane frumoase. Modul în care se taie depinde de tipul de ficus şi de ceea ce doriţi să devină acesta.
Speciile de ficus cu frunza mare (elastică) sunt arbori mari la maturitate, iar ficuşii cu frunze mici cresc sub forma unor arbuşti. Toate aceste specii pot fi ţinute într-un apartament şi de aceea aranjarea coroanei se face astfel încât să se potrivească spaţiului.
În cazul tăierilor obişnuite, şi nu atunci când vrem să obţinem un bonsai, se urmăreşte eliminarea lăstarilor anemici, etiolaţi sau uscaţi în timpul iernii şi obţinerea ramificării plantei. În cursul unui an ramurile pot creşte în condiţii favorabile până la 2-3 m, ramurile răsucindu-se, înfăşurându-se inestetic. Din acest motiv tăieturile trebuie făcute cât mai scurt.
Se păstrează porţiunile din ramură cu câteva frunze sănătoase, crescute apropiat sau dacă ramura este goală pe o porţiune mare de la bază se păstrează maxim 30 cm din ea. Tăierea se realizează la aproximativ 1 cm deasupra unei frunze sau a unui nod fără frunză şi imediat după aceasta; din ultimele 2 noduri din vârf vor porni viitoarele ramificaţii.
Dacă tăierea se face primăvara, din vârfurile obţinute, dacă nu sunt foarte crude, se pot obţine noi plante. Vârfurile ramurii tăiate se secţionează imediat sub ultimul nod, căruia i se îndepărtează frunza, după care se introduc în sticle cu apă şi se aşează pe pervaz la lumină şi căldură, înrădăcinarea obţinându-se în 1-2 luni.