Festivitatea acordării titlului de Doctor Honoris Causa Magna Cum Laude Înaltpreasfinţitului acad. dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei – ,,Mitropolitul Olteniei nu doar sfătuieşte prin cuvintele-i binecuvântate, ci făptuieşte, limpezind minţi, înnobilând suflete”!

1468

În după-amiaza zilei de 21 noiembrie 2019, în Ziua Sărbătorii «Intrarea în Biserică a Maicii Domnului», la sediul Universităţii «CONSTANTIN BRÂNCUŞI» din Târgu-Jiu, Complexul Studențesc «Debarcader», str. Tineretului nr. 4, în Amfiteatrul «Auditorium Maximum», în prezenţa membrilor Senatului, a unui număr însemnat de preoţi şi oameni de cultură, de elevi, studenţi, profesori din învăţământul preuniversitar şi cadre didactice universitare, a reprezentanţilor de frunte ai administraţiei publice locale şi judeţene, s-a desfăşurat festivitatea acordării Înaltului Titlu de «DOCTOR HONORIS CAUSA – MAGNA CUM LAUDE» Înaltpreasfinţitului Părinte, acad. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, după ce la 6 decembrie 2012, Mitropolitul Olteniei primise titlul de Doctor Honoris Causa al aceleiaşi instituţii academice. Printre reprezentanţii de frunte ai autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene şi naţionale s-au numărat: dl senator Florin Cârciumaru, dl Ciprian Adrian Florescu, ministru secretar de stat, dl Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţeam Gorj, dl. prof. dr. Gheorghe Nichifor şi dl Nicolae Muja, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, dl Cristian Rujan şi dl Sorin Arjoca, prefectul şi subprefectul judeţului Gorj, dl Adrian Tudor şi dl Aurel Popescu, viceprimari ai Municipiului Târgu-Jiu, d-na prof. dr. Marcela Mrejeru, inspector şcolar general al IŞJ Gorj şi alţii.

,,Înaltpreasfinţia Sa nu rămâne în sfera pură a contemplării justiţiei Lui Dumnezeu, ci, face din aceasta, paradigma propriei existenţe”!
Festivitatea a fost prefaţată de intonarea imnului universitar, după care domnul prof. univ. dr. Adrian Gorun, Preşedintele Senatului Universităţii «Constantin Brâncuşi», din Târgu-Jiu a prezentat «LAUDATIO» adresat Înaltpreasfinţitului Părinte dr. IRINEU ION POPA, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în care a subliniat, printre altele, cu un vădit substrat filosofic, faptul că există în viaţa noastră momente de mare amplitudine şi de intensitate spirituală, momente care ne apropie prin cuget şi simţăminte de universul fiinţei şi al firii noastre, luminându-ne calea către menirea cu care Dumnezeu ne-a hărăzit pe fiecare! De aceea: ,,Senatul Universităţii «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, întrunit în şedinţă festivă, acordă azi înaltul titlu de Doctor Honoris Causa Magna Cum Laude distinsului om de cultură, cărturarului, teologului şi pedagogului, Înalt Preasfinţiei Sale, părintele Irineu, Arhiepiscop al Craiovei, Mitropolitul Olteniei, pentru împlinirea misiei Sale sacre, misie pe care Dumnezeu i-a încredinţat-o spre a ne lumina minţile şi a păstori sufletele, ferindu-ne de rătăcirile existenţei decadente! Viaţa, indiferent de împrejurările istorice în care se derulează, e trăită cu putere şi cu plenitudine în fiecare clipă care trece şi vine, ea alimentează şi întăreşte, cu măreţia sau cu netihna ei, sentimentul pe care-l avem despre caracterul absolut problematic al vieţii spirituale, despre caracterul de aventură şi miracol pe care ni-l arată civilizaţia şi valorile ei. Destinul nostru, ca fiinţe cu infinite nevoi spirituale este adeseori marcat de sentimentul de constantă şi iremediabilă nesiguranţă, o nelinişte metafizică ce stă în nevoia de credinţă a fiecărui om, nevoie ce transcende însăşi fiinţa, chemându-ne din neantul Împărăţiei supreme. Ca urmare, puterea credinţei dă sens existenţei, existenţa fără credinţă reprezentând o alienare a omului rătăcitor pe potecile întunecate ale vieţii! Căci, universul uman este unul ambivalent, dar unul în care armonia predomină, un univers al împăcării cu sine în smerenie și armonie, în procesualitatea aspiraţiei la Divinitate. Prin urmare, a subliniat preşedintele Senatului, condiţia umană şi umanizarea culturii, nu reprezintă nici pe departe alungarea credinţei şi valoarea religiei din cetate. Condiţia umană şi starea de spirit a românilor a presupus totdeauna şi presupune recursul concomitent la valorile neamului şi la virtuţile divine perene”!

,,Sunt doar un călugăr! Mereu o să am chilia mea”!
După ce a prezentat momentele importante ale vieţii şi ale activităţii pastoral-misionare a Mitropolitului Olteniei, domnul prof. univ. dr. Adrian Gorun a remarcat faptul că Înaltpreasfinţia Sa, nu rămâne în sfera pură a contemplării justiţiei Lui Dumnezeu, ci, face din aceasta, paradigma propriei existenţe, fiindcă trăieşte şi lucrează în, prin şi pentru săvârşirea justiţiei Lui Dumnezeu, punându-şi fără preget întregul har dumnezeiesc la zidirea în sufletele oamenilor a credinţei în dreptatea divină absolută. În esenţă, Mitropolitul Olteniei nu doar sfătuieşte prin cuvintele-i binecuvântate, ci făptuieşte, limpezind minţi, înnobilând suflete, luminând calea semenilor. Căci, pentru Sine, credinţa nu este doar un mod de viaţă, ci viaţa însăşi, dăruită de Dumnezeu, viaţa în care fiecare clipă trăită înseamnă un pas spre demnitatea apropierii de Dumnezeu. De o modestie rară, atunci când diverse personalități îi mărturisesc – și nu neîntemeiat – că îi prevăd un viitor strălucit în sferele cele mai înalte ale Bisericii Ortodoxe Române, I.P.S. IRINEU le răspunde cu blândețe: «Sunt doar un călugăr. Mereu o să am chilia mea», iar ardoarea pentru a învăța nu venea din simpla și impura înclinație comună de a râvni spre o funcție înaltă, nu dorea să ajungă ceva mare, ci, dintr-un imbold luminos, acela de a fi capabil să-L slujească pe Dumnezeu, atunci când Însuși Domnul îl cheamă”!
Evidenţiind opera remarcabilă a Chiriarhului Olteniei, domnul Adrian Gorun a menţionat faptul că această operă însemnată ,,îi confirmă valoarea şi autoritatea epistemică, legitimându-l ca personalitate cu pronunţată identitate a lumii culturale. Activitatea Sa pastorală se găseşte într-o perfectă armonie cu activitatea didactică şi pedagogică, precum şi cu cercetarea şi publicistica. Este autor a numeroase cărţi, studii, articole, traduceri cu o arie de investigaţie remarcabilă: de la abordări ale sacrului şi sacralităţii, la elucidarea fundamentelor morale ale dreptului, de la descrierea tainelor credinţei în Dumnezeu, la abordarea infinitului divin, de la transcendenţă, la evidenţă, deoarece Înaltpreasfinţia Sa împărtăşeşte şi aduce în suflet impresionante momente ale Sacrului, mai ales că Înalt Prea Sfinţia Sa militează pentru întărirea forţei de o profundă motivare a persoanei şi aduce în actualitate tradiţia creştină, militând pentru orientarea reflecţiei către recuperarea legăturii dintre credinţă şi raţiune, dintre Dumnezeu şi Logos. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, în linia marilor spirite ale lumii, a înţeles că, în esenţă, criza existenţială s-a produs prin trimiterea moralei în sfera subiectivismului relativizat, că esenţa crizei culturii stă într-o stare de fapt cu implicaţii adânci în viaţa oamenilor, că în Europa s-a dezvoltat treptat o cultură care contrazice în mod radical, nu doar creştinismul, ci şi toate religiile şi tradiţiile morale ale umanităţii. Iar o cultură care-l exclude pe Dumnezeu se proiectează în tentativa de a construi comunitatea umană în aceeaşi manieră care-L exclude în mod absolut pe Dumnezeu! Lecturând şi trăind gândurile limpezi ale Înalt Prea Sfinţiei Sale, Părintele Irineu, vom putea înţelege, nu doar profunzimea şi amplitudinea unei opere care l-a consacrat, ci şi sensul misiei cu care Dumnezeu l-a hărăzit, dăruindu-ni-l spre a ne bucura că este printre noi. Să-l venerăm, exprimându-ne întreaga recunoştinţă pentru opera şi înfăptuirile Sale ca teolog, profesor, om de cultură, părinte spiritual, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei”, cu aceasta, domnul Adrian Gorun încheind, astfel, un «Laudatio» de excepţie! Să mai precizăm că ceremonia a fost însoţită de minunate cântece bisericeşti despre care vom mai aminti în viitor! În cea de-a doua parte a manifestării, ÎPS Părinte Irineu a mulţumit Senatului UCB Târgu-Jiu pentru titlul academic acordat şi a început prin a spune: ,,Consider că uneori în viaţă trebuie să ştii să te limitezi la ceea ce eşti, de aceea, sunt de părere că trebuie să avem întotdeauna o măsură clară a lucrurilor care ne definesc”! (VA URMA).
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here