Festivalul ,,Tudor Arghezi” 2021. Expoziție grafică și evocare, la Garnizoana Militară din Târgu-Jiu

1403

Săptămâna aceasta, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT Gorj) organizează, offline și online, o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură ,,Tudor Arghezi”. Un prim eveniment inclus în programul festivalului s-a desfășurat ieri, la Garnizoana Militară din Târgu-Jiu.

Miercuri, începând cu ora 11.00, la Garnizoana Militară din Târgu Jiu, locația fostului lagăr de deținuți politici, a avut loc o expoziție grafică „Lagărul de la Târgu Jiu”, dar și o evocare: Tudor Arghezi în lagărul de deținuți politici de la Târgu Jiu. La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, colonel Tîlvescu Eugen, preotul garnizoanei, Măgdoiu Constantin, profesorul și scriitorul Zenovie Cârlugea, alături de organizatorii Festivalului Internațional de Literatură ”Tudor Arghezi”. ”Poetul Tudor Arghezi a fost închis aproape trei luni în lagărul de la Târgu Jiu, în anul 1943. <<Într-o singură privinţă, Arghezi a dovedit o atitudine precisă şi neschimbată, şi anume faţă de germani şi de civilizaţia lor, şi tocmai aceasta i-a atras neplăceri>>, subliniază Nicolae Manolescu, în <<Istoria critică a literaturii române>>. Tudor Arghezi era oltean, tatăl şi bunicul său născându-se şi trăind o viaţă întreagă în Craiova. În timpul în care a fost închis, poetul a scris numeroase creaţii, printre care şi un elogiu al judeţului ce suna cam aşa: <<Gorjul e o regiune de surprize… Întâi, căci se cuvine să fie pus întâi, e gorjeanul. (…) E altfel de român şi altfel de oltean>>. Nici în ceea ce priveşte gorjencele, Arghezi nu are alte cuvinte decât de laudă: <<Dacă n-aţi văzut gorjencele acelea, cocoanele acelea în opinci şi-n cojoc, cu chipul rotunjit într-o bogată năframă boerească, n-aţi văzut nimic şi duceţi-vă să le vedeţi>>. Deşi se afla închis, Tudor Arghezi avea libertatea de a crea şi chiar de a-şi publica lucrările”, se arată într-un comunicat de presă al CJCPCT Gorj. Potrivit programului anunțat de organizatori, astăzi, la ora 11:00, vor fi anunțați laureații ediției din acest an a Festivalului ”Tudor Arghezi”. Evenimentul va avea loc la sediul CJCPCT Gorj. În aceeași locație, vineri, începând cu ora 11:00, vor avea loc vernisajul expoziției stradale “Grafică și manuscrise argheziene”, lansarea unor noi numere ale revistelor “Portal Măiastra” și „Bilete de Papagal”, dar și lansarea cărții „Poetul este un rege și i se cuvine un tron. Laureații Festivalului Internațional de Literatură Tudor Arghezi”, de Ion Popescu Brădiceni. Tot pe 21 mai, de la ora 11:30, la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, sunt programate expoziție de manuscrise olografe, lansarea albumului „33 manuscrise olografe” și lansarea cărții „Înger cronicar”, de George Drăghescu.
Tot la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu va avea loc și lansarea revistei „Ceașca de cafea”. Pe 22 mai, de la ora 18:30, la Căminul Cultural Polovragi, se va desfășura evenimentul ”Podium Poetic, Omagiu poetului Arthur Bădița, laureat al Festivalului „Tudor Arghezi”, ediția I, 1980”. Participă: Nicolae Dragoș, Spiridon Popescu, Adrian Frățilă, Gelu Birău, Ion Popescu Brădiceni, Ion Cepoi.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here