Festivalul Piftiilor de la Arcani, o reuşită

154

Ajunsă la a IV-a ediţie, manifestarea gastronomică şi turistică Festivalul Răciturilor organizată de Filiala ANTREC Gorj – preşedinte Radu Ciobanu – s-a desfăşurat la Pensiunea „La Marcel” din Arcani, sâmbăta trecută.

Deschidere cu primari, între două rafale de ploaie
Cu delicateţe, preşedintele Radu Ciobanu a expus argumentele Filialei ANTREC Gorj pentru permanentizarea Festivalului piftiilor. Fiind vorba despre un preparat culinar ce se regăseşte pe masa tuturor gorjenilor la nunţi, botezuri şi tot felul de sindrofii de familie. Apoi, de la microfonul aranjat sub o prelată i-a prezentat pe Ciprian Florescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, dar şi pe primarii ing. Vasile Popescu(Arcani), care-a şi vorbit spunându-le oaspeţilor un firesc „Bine aţi venit!”, dar şi pe primarii din aşezările vecine: Pantelimon Tivig(viceprimar de Peştişani cu atribuţii de primar) şi Marian Slivilescu(primarul oraşului Tismana). Toţi trei primarii fiind la ţinută de gală, adică oficială, cu cocarda tricoloră în jurul pieptului fiecăruia.
Cu excepţia lui Vasile Popescu, ceilalţi doi sunt noi dar şi vechi colegi de cancelarie la Grupul Şcolar Industrial „C. Brâncuşi” din Peştişani. Mi-a plăcut dialogul dintre Marian Slivilescu şi Pantelimon Tivig, primul lăudând o experienţă a celor din Tismana: unde s-au concesionat ori atribuit în comodat trei islazuri comunale către trei asociaţii pentru creşterea animalelor. Iar islazurile sunt în bună stare, întreţinute cum se cuvine şi în urma cărora asociaţiile au primit bani mulţi de la APIA, acestea având şi taurine cumpărate. Primăria Tismana ar fi primit bani puţini, iar asociaţiile proprietare de taurine, evident, bani cu mult mai mulţi. Mai ales că din 2013, primăriile nu vor mai primi bani europeni şi nici de la APIA.

Muzică şi voie bună, graţie Şcolii Populare de Artă
De partea muzicală s-a ocupat profesorul şi poetul Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, care-a adus lăutari celebrii, de la Bâlta, unul dintre ei fiind şi membru al Tarafului Gorjului.
Au existat şi dansatori, numai că din păcate prea desele rafale de ploaie nu i-au lăsat să-şi arate talentul cum se cuvine. Lume, lume… Muzica le mergea la suflete participanţilor, dar se mulţumeau cu jocul pe loc. Pur şi simplu horele şi sârbele au fost imposibile din pricina ploii.

Diplome şi Premii împărţite, de Radu Ciobanu pe la mese!
Degustători de sarmale cu piftie, de tocană şi cozonaci au fost destui. Mesele au fost arhipline. Semn că sponsorii Festivalului Răciturilor, ediţia a IV-a, Arcani – 2012, au fost destui. Pentru vremea de criză şi vremea ploioasă, manifestarea a fost o reuşită deplină. Motiv pentru care l-am şi felicitat direct pe Radu Ciobanu. O repet acum, în scris, cu amendamentul că şi gazda – oamenii Pensiunii „La Marcel”, a celebrului întreprinzător Marcel Diaconescu din Arcanii Gorjului au un mare merit.
Nu aş putea afirma că participarea la concurs a pensiunilor din judeţul Gorj a fost numeroasă. Criza şi vremea ploioasă şi-au spus, probabil cuvântul. Oricum, pe ansamblu, chiar şi în aceste condiţii am văzut destui reprezentanţi ai pensiunilor şi restaurantelor gorjene bucuroase de primirea unor Diplome de participare şi a cuvenitelor premii, după cum urmează: Premiul I – Lexis STAR Târgu-Jiu; Premiul II – Restaurantul „Vişina” al Grupului de firme SUCCES; Premiul III – Pensiunea „Casa Brâncuşi” Peştişani şi, desigur, Premiul Special al juriului a revenit Pensiunii „La Marcel” din Arcani.
Au primit Diplome de participare: Casa Cartianu, din satul Cartiu, comuna Turcineşti; Pensiunea „Bojincă” din Frânceşti, comuna Peştişani; restaurantul INTIM din Târgu-Jiu; Pensiunea „La Narcise” – Plaiul Castanilor a lui Costică Jerca; Pensiunea „Vera” din Runcu; iar „Mitică” s-a clasat pe locul X la Diplome de participare. Inexistenţa unui secretariat al concursului gastronomic şi mai ales ploaia au împiedicat înmânarea Diplomelor şi premiilor într-un cadru festiv, acestea fiind împărţite de preşedintele Filialei ANTREC Gorj, Radu Ciobanu.
Din surse sigure, ediţia a V-a, din 2013, an cu noroc şi nu cu ghinion, se va desfăşura la Tismana. Acolo unde-a debutat şi prima ediţie, la „Vila Ursu”. Radu Ciobanu ştie de ce!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here