O nouă ediție a Festivalului Național de Umor ,,Ion Cănăvoiu” și-a desemnat, la sfârșitul săptămânii trecute, câștigătorii. Ediția de anul acesta s-a desfășurat online, după un Regulament special și fără componență internațională.
Ca în fiecare an, manifestarea a fost deschisă umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă, numărul participanților la cele șase secțiuni ale festivalului (concurs de volum, de epigrame, de parodie, de poezie umoristică, de proză scurtă și de caricatură/fotografie umoristică) trecând de 100. După evaluarea lucrărilor, juriul a acordat următoarele premii: Premiul I epigramă – Grigore Chitul, Bistrița, Premiul I proză scurtă – Ion Tița Călin, Constanța, Premiul pentru cea mai bună carte de epigramă – Nicolae Dragoș, București, Premiul I fabulă – Lică Pavel, București, Premiul I parodie – Eugen Deutch, Iași, Premiul I caricatură – Radu Bercea, Gura Humorului, Premiul pentru literatură ,,Ion Cănăvoiu” – Cristian George Brebenel – ,,Mărturisiri și alte povestiri”. În cadrul festivalului a fost organizat și concursul online de epigramă ,,Glume la Masa Tăcerii”, la care au fost desemnați drept câștigători Drăgoianu Any, din Țânțăreni, Gorj, Janet Nică, din Ostroveni, Dolj, și Calotă Rodica, din Târgu-Jiu, Gorj. Tot ca parte a Festivalului Național de Umor ,,Ion Cănăvoiu” a fost vernisat și ,,Salonul de Caricatură”, în cadrul căruia au putut fi admirate online caricaturi realizate de Liviu Stănilă din Fizeș- Hunedoara, Cristian Mihăilescu din București, Cristinel Vecerdea din Lugoj, Victor Mihai Eugen din Bacău, Aurelian Iulius Șuță din Gorj și Gabriel Bratu din Craiova.
Despre Ion Cănăvoiu
Ion Cănăvoiu a urmat cursurile Facultății de Litere din București, perioadă în care a și debutat cu poezie. A fost un talentat gazetar și, o perioadă, profesor în județul Olt. A inițiat editarea unei publicații de satiră și umor intitulată HAZ-ul, revistă la care el era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor. S-a stins din viață la 22 octombrie 1992, la Târgu-Jiu. Un an mai târziu, în amintirea lui s-a organizat prima ediție a ,,Zilelor Ion Cănăvoiu” la inițiativa lui Ion Cepoi, iar din 1994, la inițiativa lui Viorel Gârbaciu, Festivalul Național de Umor ,,Ion Cănăvoiu”, cu secțiuni de carte de umor, epigrame, fabule, parodie, poezie satirică și proză umoristică, festival pe care Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Consiliul local și Primăria Runcu, Societatea Umoriștilor Gorjeni îl organizează la Târgu-Jiu și Runcu în fiecare an, în luna octombrie. Anul acesta a fost primul în care festivalul s-a desfășurat online, din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor normelor sociale și sanitare generate de pandemia de coronavirus.
Roxana Lupu