Festivalul Naţional al Peştelui debutează la Târgu-Jiu

323

Vineri, 16 mai 2014, se dă startul Festivalului Naţional al Peştelui – PESCIA – Proiect co-finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta peşte”. Cel mai mare festival al peştelui din România se va desfăşura pe parcursul a cinci ediţii (câte trei zile pe ediţie), în perioada mai-octombrie, în cinci oraşe diferite: Târgu Jiu (16-18 mai), Cluj-Napoca (20-22 iunie), Constanţa (15-17 august), Bucureşti (3-5 octombrie) şi Iaşi (24-26 octombrie).

PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de peşte şi pescarii amatori îşi vor da întâlnire cu o mare varietate de produse din peşte şi fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol.
Potrivit organizatorilor, pe parcursul fiecărei ediţii locale, Festivalul Naţional al Peştelui – Pescia va avea trei componente:  Expoziţia cu vânzare de peste autohton şi de import şi produse obţinute din acesta, precum şi de accesorii necesare preparării peştelui (condimente, ustensile pentru gătirea lui, uleiuri din şi pentru peşte şi altele).
În cadrul expoziţie vor fi prezenţi: producători şi procesatori de peşte şi produse din peşte, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi game largi de mâncăruri preparate pe bază de peşte; Expoziţia dedicată pasionaţilor de pescuit şi operatorilor care activează în industria piscicolă şi în cele conexe acesteia: proprietarii de ferme piscicole, producătorii de utilaje necesare acestora, producători, importatori, retaileri din industria pescuitului sportiv, dar şi proprietari de bălţi, operatori din turismul piscicol; Demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti şi respectiv nutriţionişti care vor da informaţii celor interesaţi despre beneficiile peştelui asupra sănătăţii noastre, despre cantităţile şi speciile pe care trebuie să le consume, regulat, copiii şi adulţii.

Obiectivele  Festivalului Naţional al Peştelui
PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor. Acest obiect al evenimentului se pliază şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România. Potrivit acestor date, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte, un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual.
De asemenea, Festivalul Naţional al Peştelui îşi propune creşterea încrederii populaţiei în mărcile comerciale operate de jucătorii din industria piscicolă naţională: ferme piscicole, procesatori de peşte, magazine de desfacere şi comercializare şi aşa mai departe.
Un alt obiectiv al festivalului este creşterea numărului de activităţi în ramurile conexe industriei de resort şi anume, pescuitul sportiv şi turismul piscicol.

PESCIA 2014 debutează la Targu-Jiu şi se încheie la Iaşi
Prima ediţie din acest an a Festivalului Naţional al Peştelui va avea loc la Târgu Jiu, în perioada 16 – 18 mai şi se va desfăşura pe Insuliţă.
Evenimentul va reuni producătorii, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai bălţilor din localitate şi din judeţul Gorj şi operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti, producători de utilaje pentru procesarea peştelui).  Festivalul Peştelui va continua cu alte patru ediţii, după cum urmează:  20 -22 iunie, Cluj-Napoca; 15-17 august, Constanţa; 3-5 octombrie, Bucureşti şi 24 -26 octombrie, Iaşi.
Intrare liberă la festival

Intrarea la oricare dintre ediţiile PESCIA 2014 va fi liberă.
Expoziţiile din cadrul festivalului vor fi deschise vineri şi sâmbăta între orele 10:00 – 18:00, iar  duminică între orele 10:00 – 16:00. Pe lângă consumul de preparate şi mâncăruri de peşte, vizitatorii festivalului vor putea participa la numeroase demonstraţii realizate de bucătari: de evaluare a prospeţimii peştelui, de tranşare a acestuia, demonstraţii de condimentare şi gătit. Cei interesaţi de beneficiile consumului de peşte vor putea participa la conferinţe susţinute, în fiecare oraş al evenimentului, de către medici specialişti în nutriţie, diabet şi endocrinologie. Amatorii de pescuit vor avea parte de lecţii scurte în standurile de profil, în care vor putea învăţa de la profesionişti tehnici de pescuit sportiv, cum se fac monturile şi nodurile dar şi cum se folosesc corespunzător echipamentele destinate pescuitului.
Din nicio ediţie a PESCIA 2014 nu vor lipsi prezentări de preparate din peşte şi alte produse folosite la gătitul şi servirea acestuia: condimente, sosuri, uleiuri, vin, veselă, tacâmuri şi alte accesorii folosite în gastronomia peştelui.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here