Festivalul lăutarilor la Bolboşi

233

Tarafurile lăutăreşti tradiţionale din judeţul Gorj sunt aşteptate joi în comuna Bolboşi, unde se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului lăutarilor gorjeni „Bolboşi 2012”.

Ajuns deja la cea de-a XXIII-a ediţie, Festivalul lăutarilor gorjeni se adresează tarafurilor lăutăreşti tradiţionale care folosesc în interpretare instrumente tradiţionale şi respectă tradiţia şi autenticitatea cântecului şi portului popular. Concursul se va desfăşura pe data de 20 septembrie, începând cu orele 16:00, pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba, iar cei mai talentaţi concurenţi vor fi răsplătiţi cu premii în valoare totală de peste 3.000 de lei. Premiile sunt acordate de: Consiliul Judeţean Gorj (premiile I ), Consiliul Local Bolboşi (premiile II) şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj (premiile III şi menţiunile).

Condiţii de participare
Conform regulamentului concursului, tarafurile pot fi formate din 3 până la 5 membri iar în ceea ce priveşte instrumentele, componenţa tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară şi bas (nu vor fi admise în concurs instrumente electronice). Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului (care nu poate depăşi 10 minute) şi 1-2 rapsozi. Aceştia din urmă vor interpreta o baladă sau o doină şi un cântec de joc. De asemenea, costumul popular este obligatoriu. Vârsta minimă de participare este de 18 ani – pentru secţiunea tarafuri – şi 30 de ani – pentru rapsozi. De precizat că laureaţii ultimelor trei ediţii (premiul I) nu au dreptul să mai concureze iar un instrumentist care a evoluat în concurs cu un taraf nu mai poate intra în componenţa altui taraf.

Organizatori
Festivalul lăutarilor gorjeni „Bolboşi 2012” este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Consiliul Local şi Primăria Bolboşi.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here