Festivalul Internațional de Umor “Ion Cănăvoiu”, la final

711

Ediția a XXVI-a a Festivalului Internațional de Umor “Ion Cănăvoiu” s-a desfășurat în perioada 26-28 octombrie, la Târgu-Jiu și la Runcu. Premiul pentru “Cea mai bună carte de umor a anului” pentru volum de epigramă a fost acordat de CJCPCT Gorj lui George Zarafu – Literatura română văzută de epigramiști din București.

Programul manifestărilor, organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, cu ocazia ediției din acest an a Festivalului Internațional de Umor “Ion Cănăvoiu” a debutat vineri, 26 octombrie 2018, la ora 17.00, la Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, unde a avut loc o întâlnire cu umoriștii gorjeni, membrii juriului și invitați.
Sâmbătă, 27 octombrie 2018, începând cu ora 11.00, la Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu” au avut loc mai multe lansări: de carte Elis Râpeanu; reviste de umor “Hazul” și “Hohote”; Lansare număr aniversar al revistei “Ceașca de cafea”.
Responsabili de număr: Spiridon Popescu, Marian Dobreanu, George Drăghescu.
Tot aici a avut loc și Lansarea Catalogului Salonului Internațional de Caricatură, dar și Vernisajul Salonului Internațional de Caricatură și Fotografie Satirică, ediția a VII-a. Au participat: Aurelian Iulius Șuță, Cristinel Vecerdea, Gabriel Bratu, Marian Avramescu (România), Alexandru Dimitrov, Alexei Grabco, Valeriu Curtu (Republica Moldova), Krasimir Kotsev, Veselin Zidarov, Svetlin Stefanov (Bulgaria). Curatori: Aurelian Șuță, Teodor Dădălău. La orele 17.00, pe Esplanada Victoria Târgu-Jiu – Aleea Artiștilor: Realizare portrete satirice de către caricaturiștii Aurelian Iulius Șuță-ȘAI, Cristian Vecerdea, Marian Avramescu.
Duminică, 28 octombrie 2018, începând cu orele10.30, la Bâlta-Runcu a avut loc un Spectacol prezentat de formații artistice din Runcu.

Palmaresul festivalului
Premiul pentru “Cea mai bună carte de umor a anului” pentru volum de epigramă, acordat de CJCPCT Gorj a fost câștigat de George Zarafu – Literatura română văzută de epigramiști din București.
Premiul pentru volum de fabulă/ proză scurtă/ poezie umoristică, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj- Fabule- Petre Ion Vasilescu din Craiova
La Secţiunile epigramă şi fabulă, podiumul se prezintă astfel: Premiul l epigramă acordat de CJCPCT Gorj- Nichi Ursei din Râmnicu Vâlcea; Premiul II epigramă acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj- Gheorghe Bâlici din Chișinău; Premiul III epigramă acordat de Liga Culturală “Fiii Gorjului” şi Grupul de Publicaţii “Flacăra” Bucureşti – George Eftimie din Buzău; Premiul special epigramă oferit de CJCPCT Gorj prin redistribuire- Nicolae Bunduri din Brașov; Premiul I fabulă acordat de CJCPCT Gorj- Calotă Rodica din Târgu Jiu; Premiul II fabulă acordat de CJCPCT Gorj- Vasile Larco din Iași; Premiul III fabulă acordat de Liga Culturală “Fiii Gorjului” şi Grupul de Publicaţii “Flacăra” Bucureşti- Any Drăgoianu din Țânțăreni.
La Secţiunea proză scurtă, Premiul I acordat de Consiliul local şi Primăria Runcu, a fost câștigat de Lazăr Popescu, iar Premiul II acordat de CJCPCT Gorj prin redistribuire, i-a revenit lui Gheorghe I. Gheorghe din București.
La Secţiunea parodie/poezie umoristică, s-a dat un singur premiu, acordat de Consiliul local şi Primăria Runcu. Acesta a fost câștigat de Ion Moraru din Galați. La Secţiunea caricatură, premiile I și II nu au fost acordate, iar premiul III a fost acordat de Liga Culturală “Fiii Gorjului lui Georgică Ștefănescu din Pitești. Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, acordat de Biblioteca Judeţeană, i-a revenit unui scriitor gorjean, Daniel Murărița din Târgu-Jiu, pentru volumul anului.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here