Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, ediția a XXXVI-a, cu strălucirea participanților din 35 de țări și un nou director de Onoare – acad. Nicolae Manolescu, DOCTOR HONORIS CAUSA al UCB Târgu Jiu!

803

Între 19-22 mai 2016, organizatorii Festivalului internațional de Literatură Tudor Arghezi – Consiliul Județean Gorj, președinte Dr.Ing. Ion Călinoiu, și Centrul pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj, director scriitorul Ion Cepoi, s-au întrecut pe ei înșiși. Doar în ziua de duminică li s-a alăturat și Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, director Dr. Olimpia Bratu, ca partener.

2De joi seara au început să apară participanții, cum spuneam, în număr mare, ei fiind din 35 de țări. Vineri a avut loc un Simpozion arghezian, iar seara au luat masa la pensiunea Casa Brâncuși din Peștișani, grație osârdiei maestrei în arta culinară Cornelia Brâncuși și a omului de afaceri Vasile Brâncuși, bun prieten al culturii și artei, dar și al factotum-ului Teodor Dădălău. Lui Doru Dădălău aducându-i mulțumiri în mai multe rânduri directorul și colegul domniei sale mai mare scriitorul Ion Cepoi.
3Ziua de sâmbătă a debutat cu o întâlnire a scriitorilor cu autoritățile locale: Președintele Consiliului Județean Gorj, Dr.Ing. Ion Călinoiu, Primarul municipiului Târgu-Jiu, Dr. Ing. Florin Cârciumaru, și Prefectul Județului Gorj, Gheorghe Paraschivu.
Spre prânz, participanții s-au deplasat la facultatea de Medicină a Universității Constantin Brâncuși Târgu Jiu, unde Președintele Senatului, Prof.univ.dr. Adrian Gorun a susținut un excelent Laudatio pentru noul lor coleg în mediul academic gorjenesc, acad. Nicolae Manolescu, Președintele Uniunii Scriitorilor din România, el însuși un distins profesor universitar doctor și reputat scriitor, ca istoric și critic literar, autor al mai multor Istorii ale Literaturii Române. Ca un cuvânt de răspuns și de mulțumire, Nicolae Manolescu a prezentat o adevărată peldoarie pentru a scrie și a vorbi corect în limba română.
Spre seară, la ora 18.00, în Sala de Expoziții Florin Isuf a CJCPCT Gorj, s-au vernisat două superbe expoziții: una de grafică, a sculptorului Cornel Grama și al pictoriței și poetei Beatrice Bernadt(Israel). În paralel, s-au lansat două volume 11 POEME de Tudor Arghezi, cu versiunile în limba română, dar și una în limba greacă( în traducerea Silvanei Depounti, din Grecia), dar și în limba maghiară realizată de cetăţeanul maghiar Attila Balasz(care trăiește acum în Slovacia). El nu a venit cu mâna goală, ci a mai adus cu el patru sculpturi create în lemn și vopsite în negru de sculptorul Gyorgy Lipcsey (Slovacia).
4La Târgu-Cărbunești, duminică, s-a ținut într-o bisericuță construită de Primăria orașului, în imediata ei apropiere, sfinâită anul trecut. Preotul a ținut o slujbă de pomenire a robilor lui Dumnezeu: Ion (M. Teodorescu, cu pseudonimul literar Tudor Arghezi) și Mitzurei (Arghezi), plecată la Cel de Sus anul trecut.
Mai jos redăm Palmaresul Festivalului Internaţional de Literatură Tudor Arghezi, ediția a 36-a – 2016, urmând ca mâine să revenim și cu alte comentarii.

5Palmares Festival internaţional de literatură Tudor Arghezi, 2016, ediţia nr. 36
1. Premiul Național de literatură – OPERA OMNIA, pentru scriitori români şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Cărbuneşti: 1. Liviu loan Stoiciu (poezie), 2. Alex Ștefanescu (istorie şi critica literară);
– premiile sunt acordate de Uniunea Scriitorilor din România;
2. Premiul Tudor Arghezi, pentru Opera Omnia şi titlul de Cetăţean de Onoare, acordate unor scriitori de prestigiu din afara graniţelor ţării: Xiao Xiao (China) şi Katika Kulavkova (Macedonia);
– premiile, în valoare de 2000 lei fiecare, sunt acordate de Consiliul Judeţean Gorj, prin CJCPCT Gorj;
3. Premiul OPERA OMNIA atribuit unor scriitori de origine gorjenească: Ion Hirghiduş;
– premiul în valoare de 1000 lei, este acordat de Liga Culturală ”Fiii Gorjului”, președinte jurnalistul Alexandru Păsărin;
4. Premii pentru promovarea operei argheziene:
1.Silvana Depounti (Grecia)
2.Gabriel Grama (Grecia)
3.Attila Balazs (Slovacia)
4.Gyorgy Lipcsey (Slovacia)
5.Roxana Bauduin (Franţa)
– premiile, în valoare de 1.500 lei fiecare, sunt oferite de CJCPCT Gorj;
6.Beatrice Bernadt (Israel) — premiul, în valoare de 1500 lei, este oferit de Primăria Târgu Cărbuneşti
5.Premiul OPERA PRIMA (volum de debut în poezie): Ungureanu Dorina/Kady Nicol (Mangalia), pentru volumul Raţiune şi Silicon, editura Junimea Iaşi, 2015;
– premiul, în valoare de 1000 de lei, este acordat de CJCPCT Gorj
6.Secţiunea CUVINTE POTRIVITE, pentru volum de poezie în manuscris:
Liţă Maria-Eliza (Târgovişte)
-premiul, în valoare de 1000 lei, este oferit de CJCPCT Gorj
7. SECŢIUNEA BILETE DE PAPAGAL, pentru grupaj de poezie:
Premiul I – Sârbu Ana-Maria (Buzău) -, în valoare de 800 lei, este acordat de CJCPCT Gorj
Premiul II şi premiul revistei ’’Orizont” Timişoara – Sibechi Vlad Ionuţ (Fălticeni) – premiul, în valoare de 700 lei, este acordat de Biblioteca Judeţeană ’’Christian Tell”
Premiul III – Alexandru Drăgănoaia (Stolnici, jud. Argeş) – în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural ’’Tudor Arghezi” din Tg. Cărbuneşti
Menţiune – Iakab Ela (Lugoj) – în valoare de 500 lei, acordată de CJCPCT Gorj
La această secţiune au mai fost acordate;
Premiul revistei ’’Portal Măiastră” Tg. Jiu – Cristina Voicu (Ploieşti);
Premiul revistelor ’’Noul Literator” Craiova şi Argeş, Piteşti – Teodora Vasilescu; :(Piteşti) Premiul revistei Carmina Balcanica – Enea Gela (Craiova).
8. Secţiunea Arghezologie: Ferenczes Istvan, Mircurea Ciuc, pentru volumul ’’Arghezi/Erghezi” 2016 – premiul, în valoare de 1000 de lei, este acordat de CJCPCT Gorj
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here