Festivalul Internaţional de Literatură ,,Tudor Arghezi” 2019 și-a desemnat câștigătorii!

1085

Ajuns la cea de-a 39-a ediţie, Festivalul Internaţional de Literatură ,,Tudor Arghezi” omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori ce i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare.

Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizatorul evenimentului a fost: Consiliul Judeţean Gorj prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj cu sprijinul U.S.R. Parteneri au fost: Primăria Târgu-Cărbuneşti, Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”, Liga culturală ,,Fiii Gorjului” Bucureşti, Institutul Cultural Român, Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, alte instituţii de cultură, ligi, fundaţii și societăţi culturale din Gorj.

Premii pentru câștigători
Duminică, 26 mai 2019, la Târgu Cărbunești a avut loc Gala Laureaților:
*Premiul Opera Omnia pentru scriitori români, acordat de Uniunea Scriitorilor din România și titlul de Cetățean de Onoare al orașului, acordat de Primăria Târgu-Cărbunești a fost atribuit: Vasile Spiridon (critică literară) și Nora Iuga (poezie);
*Premiul Opera Omnia pentru scriitori străini, acordat de Consiliul Județean prin CJCPCT Gorj și titlul de Cetățean de Onoare al orașului, acordat de Primăria Târgu-Cărbunești a fost atribuit: Enrique Nogueras (Spania) și domnului Vojislav Karanovici (Serbia);
*Premiul Opera Omnia pentru scriitori de origine gorjenească, acordat de Liga Culturală ,,Fiii Gorjului” București, a fost atribuit lui Adrian Frățilă, Târgu Jiu;
*5 premii pentru promovarea operei argheziene, acordate de CJCPCT Gorj, au fost atribuite următorilor: Daniel Levente Pal (Ungaria), Menachem M. Falek (Israel), Liliana Galor (Israel), Vasile Bâcu (Ucraina), Valeriu Țîbulențko (Ucraina); 1 premiu similar, în valoare de 1.500 de lei, a fost acordat de Primăria Târgu-Cărbunești și atribuit lui Ion Anton (Republica Moldova). S-au acordat de către CJCPCT Gorj două premii speciale pentru promovarea Festivalului în presa literară națională, în valoare de 500 de lei fiecare, pentru Spiridon Popescu și Adrian Frățilă – Târgu Jiu.
*Premiul Opera Prima, pentru volumul de debut ,,Noțiuni Elementare”, Ed. Cartea Românească, 2018, a fost acordat de CJCPCT Gorj și atribuit Irinei Roxana Georgescu, București.
*Premiul secțiunea Cuvinte potrivite/ volum în manuscris/, acordat de CJCPCT Gorj, a fost atribuit lui Sibechi Vlad Ionuț, Suceava
*Premiul I secțiunea Bilete de papagal/ grupaj poezii, acordat de CJCPCT Gorj, a ajuns la Ciobanu Teodora Cristina.
* Premiul al II-lea la aceeași secțiune, acordat de Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”, a fost atribuit lui Mihăilă Gabriel Nicolae, Galați.
* Premiul al III-lea, aceeași secțiune, acordat de C.C. Tudor Arghezi Târgu-Cărbunești, a fost atribuit Anei Paraschivescu, Craiova.
* Premiul pentru arghezologie, acordat de CJCPCT Gorj, a fost atribuit lui Zenovie Cârlugea pentru volumul ,,Tudor Arghezi, dicționar esențial (Oamenii din viata lui)”, Târgu Jiu, 2018.
Premiul revistei Viața Românească, constând în publicarea unui grupaj de poezii, a fost acordat Cristinei Teodora Ciobanu. În cadrul secțiunii ,,Moștenirea Arghezi”, dedicată elevilor de liceu, s-au acordat următoarele premii oferite de Primăria Târgu-Cărbunești: Tebec Melinda Maria – cls. a XII A, secțiunea eseu; Dogaru Anca Maria – cls. a XII B, secțiunea eseu; Crețu Luiza Loredana – cls. a IX A, secțiunea eseu, eleve la Colegiul Național ,,Tudor Arghezi”, Târgu-Cărbunești.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here