Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” şi-a desemnat câştigătorii

404

IMG_2433Cum spuneam şi zilele trecute, la ediţia din anul de graţie 2012 a festivalului ce poartă numele lui Tudor Arghezi, s-au lansat vreo trei albume de poezie. Şi nu numai atâta. Se trăieşte şi se respiră prin toţi porii arghezian, iar prezenţa măcar la Târgu Cărbuneşti a fiicei celui mai mare poet român al secolului XX – Distinsa Doamnă Mitzura Arghezi, graţie prieteniei ce-o leagă de scriitorul, omul de cultură şi universitarul Ion Mocioi, s-a bucurat de o zi minunată şi o sărbătorire de un firesc, aş zice, dumnezeiesc.

Închinarea pictorului Florin Isuf

IMG_2441La Târgu Jiu aproape că nu ştiu cum a fost. Un Simpozion Tudor Arghezi, moderat de poetul şi universitarul Ion Popescu-Brădiceni, un vernisaj de expoziţie a plasticianului sârb Dragoliub Firulovici, închinată şi inspirată creaţiei lui Tudor Arghezi. S-au lansat revistele „Portal MĂIASTRA” şi „Bilete de Papagal”, dar am dubii că şi revista „Caietele Columna”, despre care IMG_2493auzisem c-a fost înmormântată de criză şi de un ins care-ar fi vrut să-i fie el redactor şef, în locul delicatului şi generosului Vasile Ponea. Sâmbătă seara, pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” s-a delectat lumea prezentă cu un adevărat regal de poezie ce nu poate fi descris în cuvinte. Toate bune şi frumoase şi la vară cald. Numai că, la Târgu Cărbuneşti, s-a lansat Albumul „11 IMG_2618POEME” de Tudor Arghezi, Ediţie specială ilustrată de Florin Isuf. De acord cu Directorul Festivalului, scriitorul Ion Cepoi, în privinţa valorii ilustratorului. Florin Isuf este „unul dintre marii pictori ai generaţiei sale” şi aici îl corectez, fie-mi iertată răutatea, nu fiindcă „nu mai este printre noi”, ci întrucât trece printr-un moment nefericit al vieţii sale, fiind realmente suferind, de o boală incurabilă. Dar aşa suntem noi, IMG_2679conform unei metehne comuniste, ne aducem aminte de marile valori abia când ele nu se mai află printre noi. Sau pe această lume. Flori Isuf se află pe un pat de spital, iar prin vernisajul în lipsă i s-a adus, recunosc, o binemeritată cinstire. Albumul este editat de Asociaţia Culturală „TRAIAN”, ce poartă numele prea devreme plecatului la Cel de Sus, tânărul de nici 18 ani – Traian Dădălău. Artist al imaginii şi colecţionar de artă plastică, bun prieten cu Florin Isuf, pe care l-a iubit şi căruia i-a cumpărat în timpul vieţii mai multe picturi şi desene. Ce-i drept, Diploma de Excelenţă, premiul în bani – 500 de lei, plus Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Cărbuneşti şi un Titlu de Excelenţă pentru întreaga sa activitate profesorală, oferite de primarul Mihai Mazilu sunt binevenite. S-au înmânat unui nepot al singuraticului Florin Isuf, un om retras şi plin de taine. Un mare iubitor de oameni, de Tudor Arghezi şi de viaţa lui, din păcate, pe sfârşite.

Trei Corifei şi două Muzee

Aşa cum remarca Ion Cepoi, urbea de pe Gilort a fost hărăzită de Dumnezeu cu o Trinitate – Tudor Arghezi, George Uscătescu şi Gheorghe Vlăduţescu -, trei Corifei pe care i-a dat culturii române şi universale. Arghezi a dat numele Colegiului Naţional „Tudor Arghezi”, iar Şcoala Generală se numeşte „George Uscătescu”. Tot aici, la Târgul Cărbuneştilor, aşezare atestată documentar de aproape 700 de ani, există două Muzee – unul Memorial, „Tudor Arghezi”, ca un copil al Mărţişorului din Bucureşti, înfiinţat graţie Distinsei Doamne Mitzura Arghezi şi doctorului în estetică Ion Mocioi. Un om de cultură ce a pus vârtos mintea şi mâna la geneza Muzeului „Tudor Arghezi”. Al doilea muzeu, mai neştiut, este al Crucilor. Un altfel de Cimitirul Vesel de la Săpânţa, alcătuit din vechi şi originale cruci, viu colorate, dintre ele găsindu-se şi azi pe la porţile celor din Floreşti, unde Mihai Eminescu a petrecut vara anului 1878, şi Turburea.

Nici criza n-a izbutit suprimarea fibrei Festivalului „Tudor Arghezi”

Cu multe eforturi şi mult suflet, de la an la an, Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” creşte. Vorba simpaticului primar Mihai Mazilu: „Nici criza n-a reuşit să suprime fibra acestui festival”. S-a făcut şi se face, firesc, multă risipă de energie, sosind scriitori din toată România, Republica Moldova, Germania, Serbia, Macedonia şi Slovenia. Pe malul Gilortului în care băietul Tudor Arghezi şi-o fi spălat picioarele, cum spune cam fără acoperire primarul, au mai trecut şi Tudor Vladimirescu şi Maria Lătăreţu, cu al său: „Şi te-ai dus, măicuţă, la Gilort!” Tot primarul cel inspirat afirma că de acolo, de Sus, Domnii Tudor se uită mândri şi se apleacă cu pioşenie la succesele urmaşilor lor. Şi primarul se lăuda, pe bună dreptate, că promovabilitatea la trecutul bacalaureat al elevilor Colegiului Naţional „Tudor Arghezi” a fost de peste 97%. Mai mult decât dublul promovabilităţii pe judeţul Gorj a elevilor absolvenţi de licee în anul 2011.

Ce-aveţi fraţilor cu Florian Saioc?

Cu amendamentul că mi s-a părut nepotrivită comportarea organizatorilor faţă de toţi poeţii Gorjului, indiferent de opţiunile lor politice, voi încheia, promiţând o revenire. Eu, unul, regret enorm că un poet de talia venerabilului Florian Saioc, prezent la Târgu Cărbuneşti duminică, n-a fost invitat nici la Recitalul din Târgu Jiu şi nici la manifestarea de la Târgu Cărbuneşti. Nu caut pete-n soare şi nu mă interesează motivaţia – uitare ori invidie sau resentimente – dar mi se pare o totală lipsă de respect. L-au dat afară comuniştii, din Uniunea Scriitorilor, în anii 50, şi urmaşii acestora nu se comportă nici ei mai abitir. Cu toate că, după 1990, prin opera sa valoroasă, Uniunea Scriitorilor l-a reprimit în rândurile sale. (Va urma)

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here