Festivalul Electric Castle susţine Cuminţenia Pământului

227

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, va participa, astăzi, la Electric Castle, pentru a conecta cultura alternativă şi Cuminţenia Pământului. La nivel naţional, este în plină desfăşurare campania pentru atragerea de fonduri necesare subscripţiei publice demarate de Guvernul României, privind achiziţionarea lucrării Cuminţenia Pământului de Constantin Brâncuşi.

“Mă bucur să merg la Electric Castle şi să beneficiez de sprijinul festivalului pentru Cuminţenia Pământului. Întâlnirea dintre un artist care a revoluţionat arta modernă — Brâncuşi — şi cultura alternativă, dintre cultură şi popcult, merită să aibă loc. Cuminţenia Pământului este o resursă fundamentală de creativitate a României şi, cu ajutorul vostru, va fi păstrată aici, în circuitul muzeal, accesibilă pentru toţi cei care îşi doresc să o privească şi să o cunoască. Ceea ce are ea de oferit este la fel de relevant azi ca în vremea în care a fost gândită de Brâncuşi”, a declarat Corina Şuteu.
Cuminţenia Pământului a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind încadrată în categoria Tezaur. “Electric Castle Festival a creat, în cei patru ani de existenţă, o comunitate puternică, unită de muzică, dar şi de dorinţa noastră de a conserva şi promova unul dintre cele mai frumoase obiective istorice din Transilvania. Suntem siguri că publicul se va regăsi şi în mesajul transmis de campania «Brâncuşi e al meu». E un moment perfect pentru ca ei să se implice şi să îşi poată aduce propria contribuţie”, a afirmat Mihai Păun, director executiv Electric Castle Festival.
Dacă acum mai bine de un secol România te chema să “Dai un leu pentru Ateneu!”, în 2016 Ministerul Culturii ne roagă să “Daţi acuşi pentru Brâncuşi!”. Puteţi oricând să donaţi la Electric Castle cu ajutorul brăţării speciale primite de la organizatori în punctul special amenajat în festival. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.brancusiealmeu.ro. În prezent, sculptura Cuminţenia Pământului este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911. În cazul în care statul român nu reuşeşte să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecţionarii privaţi dispuşi să o cumpere, riscând să nu mai fie accesibilă publicului larg.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here