Festivalul Drumeții Montane s-a încheiat cu succes

556

Festivalul “Drumeții Montane” a constituit etapa a III-a în cadrul Campionatului Național „Ștafeta Munților”, fiind organizat de către Asociația “Drumeții Montane” & “Jnepenii”. Anul acesta s-a desfășurat, în perioada 1-3 august, la Complexul Turistic “Cheile Buții” din Munții Retezat, adunând la start peste 350 de oameni care au putut concura la diverse activități cu specific montan.

Potrivit organizatorilor, festivalul a înregistrat un real succes.
Toți cei care au dorit să participe la Festival au ales o categorie în funcție de vârstă, gen și experienţă, iar distribuția echipelor s-a făcut astfel: categoria feminin au fost “Domnițele suave” cu 9 echipe înscrise, categoria “Open” cu 31 echipe și “Family” cu 27 echipe, fiind „Haiducii”, “Veteranii” cu 6 echipe și “Elite” cu 10 echipe, fiind “Zmeii Înaripați”, iar categoriile “Copii” cu 8 echipe și “Juniori” cu 7 echipe, fiind “Dinozaurii Pitici”. Toate echipajele au fost coordonate de către organizatorii, care au fost numiți “flăcăii viteji” ai acestui Festival. “În cadrul poveștii de basm, creată de către toți cei prezenți, s-au desfășurat probe de orientare, escaladă, cunoștințe turistice, raid montan și proba culturală.
Ziua de vineri, 1 august, între orele 12:00 și 23:00, a fost rezervată așteptării participanților, terminându-se cu o ședință tehnică unde “flăcăii viteji” le-au explicat celor sosiți care va fi programul zilei de sâmbătă. Startul în probe a fost sâmbătă, 2 august, cu un număr de 98 de echipe înscrise, iar cei care au întârziat nu au mai putut participa la activități, transformându-se în susținători pentru celelalte echipaje. Competiția propriu-zisă a debutat la ora 6:44 am, când fiecare echipă compusă din trei persoane a intrat în proba de cunoștințe turistice, având de răspuns la 20 de întrebări grilă din cele 240 publicate pe site-ul festivalului. A urmat proba de escaladă, la care concurenții au avut la dispoziție 5 minute pentru a realiza trei noduri folosite în escaladă”, a precizat Alexandru Canavoiu, organizatorul Festivalului.

Competiţia a presupus o serie de probe
Echipele care au trecut cu succes prin probele de cunoștințe turistice și escaladă au intrat la proba de raid montan, având de străbătut un traseu montan într-un timp stabilit de către organizatori. Categoriile “Family” și “Copii” au avut de străbătut un traseu de 12 km tematic, realizat de către organizatori, în maxim 240 de minute, plus o oră pauză, cu întoarcere în tabără, după care au susținut proba de orientare realizată pe hartă.
Categoriile “Juniori”, “Veterani”, “Feminin” și “Open” au avut la dispoziție 480 minute și o oră pauză, iar cei mai experimentați dintre toți, categoria “Elite”, au avut la dispoziție 390 minute și o oră pauză. Pentru toate aceste categorii, traseul a fost: Cheile Buții – Cabana Buta – Plaiul Mic – Vârful Albele – Vârful Piatra Iorgovanului – Campușel, pe o lungime de 22 km, iar echipele care nu s-au încadrat în acest timp au primit penalizări în puncte.
Echipele ajunse la Campușel au intrat în proba de orientare pe hartă, după care au primit un bonus din partea organizatorilor, fiind transportați în tabără cu autocarul. Fiecare probă s-a desfășurat conform regulamentului Campionatului Național “Ștafeta Munților”, echipele primind puncte în urma performanței realizate, care s-au constituit în clasamentul final al fiecărei categorii, precum şi al festivalului.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.