Festivalul de Folk de la Târgu Jiu – In memoriam Tatiana Stepa

3032

tatianaEdiţia din acest an a Festivalului Naţional de Muzică Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” de la Târgu Jiu va fi un omagiu adus „doamnei folkului românesc”, Tatiana Stepa, care a părăsit vineri dimineaţa această lume, în urma unei lungi lupte cu cancerul. Lumea muzicii româneşti este mai săracă începând de vineri dimineaţa. Tatiana Stepa, vocea care ne va urmări mult timp de acum încolo şi care a dat viaţă şi sentiment unor piese cum sunt „Copacii fără pădure”, „Şi totuşi există iubire”, „Durerea femeiască”, „Dă Doamne iarnă” şi multe altele.

Mereu prezentă la Târgu Jiu, nu numai la festivalul de folk, Tatiana Stepa spunea întotdeauna cu mândrie, că este pe jumătate gorjeancă, mama sa fiind originară din Stăneşti. Interpreţii de muzică folk, cei care i-au fost colegi la Cenaclul „Flacăra”, precum şi cei care au avut norocul de a o cunoaşte şi mai târziu şi, mai ales, publicul, sunt acum în doliu. „Ea, până în ultima clipă, a avut planuri mari de viitor, vroia să cânte în continuare. Ştia că plecăm la drum şi că avem de cântat şi îmi spunea să avem grijă. Chiar şi atunci când stătea cu perfuzii şi ştia că pleacă avea planuri de viitor”, a declarat interpretul Vasile Şeicaru.

„Cea mai tulburătoare voce…”
Numită şi „doamna folkului românesc”, Tatiana Stepa a cântat în Cenaclul Flacăra încă de la vârsta de 16 ani. Ani de-a rândul a încântat iubitorii acestui gen cu vocea sa inconfundabilă şi irepetabilă, caldă şi profundă. „Tatiana este poate cea mai tulburătoare voce din folkul românesc, cu acea parte asumată de fatalitate pe care o are vocea ei, cu care s-a născut. Cu vocea asta o cunoaştem şi cu vocea asta o s-o căutăm de acum încolo. Ca un îndemn al meu este să îi rostim numele cât mai des şi să-i căutăm muzica şi să o ascultăm cu zâmbet, nu cu tristeţe, pentru că ea nu vrea să fim trişti”, a mai spus Şeicaru.
Prezentă mereu la Târgu Jiu
Şocat de vestea că Tatiana Stepa şi-a luat zborul spre înălţimile în care ne purta de fiecare dată când o auzeam cântând, omul de cultură Viorel Gârbaciu a spus că ediţia din acest an a festivalului va fi dedicată interpretei. „Este singurul interpret român de folk care a fost la toate cele şapte ediţii ale festivalului şi dacă ar fi fost totul ok fireşte că ar fi fost prezentă şi la ediţia a opta. Ştiam că nu poate să vină pentru că trebuia să se opereze însă, pur şi simplu, vestea asta m-a şocat. Toţi am pierdut un mare prieten. Tatiana Stepa a fost marele nostru prieten, venea oricând cu dragoste aici”, a declarat Gârbaciu.
A luptat până în ultimul moment
După o luptă care a durat ani de zile, cu cancerul de col, Tatiana a plecat şi ne-a lăsat cu amintirile unei voci de care nu poţi să nu te îndrăgosteşti. Puterea şi seninătatea cu care şi-a acceptat crucea şi cu care a luptat să mai urce o dată, şi încă o dată pe scenă, acolo unde se simţea cel mai bine, i-a uimit pe toţi colegii de breaslă. „Era o fiinţă care a ştiut să lupte şi a luptat extraordinar. Eu nu am mai întâlnit până acum un om care să îşi primească ceea ce îi este dat de la Dumnezeu cu atâta luciditate şi seninătate”, a spus Şeicaru, în timp ce, cu lacrimi în ochi, Viorel Gârbaciu ne mărturisea, „Îmi este foarte greu. Refuz, pur şi simplu, să vorbesc despre ea la trecut. Încă nu-mi pot imagina asta. Un om atât de puternic, care a ştiut să lupte atâţia ani cu doamna în negru şi cu boala, să se hotărască să plece”.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.