Festivalul „Iustina Băluţeanu” şi-a desemnat câştigătorii

361

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Folcloric „Iustina Băluţeanu” şi-a desemnat duminică câştigătorii. Solişti vocali, instrumentişti, tarafuri tradiţionale, rapsozi, grupuri instrumentale şi formaţii de dansuri populare au urcat duminică pe scenă, hotărâţi să obţină locul I.

La sfârşitul săptămânii trecute, în comuna Bustuchin s-a desfăşurat o nouă ediţie a Festivalului Folcloric „Iustina Băluţeanu”. Structurat pe şase secţiuni (tarafuri tradiţionale, rapsozi populari, interpreţi vocali de muzică populară, interpreţi instrumentişti de muzică populară, grupuri instrumentale, dansuri populare), festivalul a debutat la ora 12:00 iar acompaniamentul a fost asigurat de o secţiune instrumentală a Ansamblului Folcloric “Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Palmaresul festivalului
La secţiunea „solişti vocali”, premiul I a fost adjudecat de Laura Vochescu, din Târgu-Logreşti. Premiul II a fost acordat unei rovinărence, Andrada Costea, iar premiul III unui gorjean din comuna Bustuchin, Nicuşor Motorga. La aceeaşi secţiune, a fost acordat un premiu special, adjudecat de Andrada Betej, din comuna Prigoria, şi două menţiuni (Andra Teodora Gâlcescu din Berleşti şi Lavinia Maria Elena din Târgu-Logreşti). La secţiunea „solişti instrumentişti”, premiul I a fost adjudecat de Daniel Şoşoi (Bustuchin) şi Constantin Pobirci (Godineşti). Pe locul II s-au clasat Mădălina Vătrai (Roşia de Amaradia) şi Ţucă Bogdan (Godineşti), în timp ce premiul III a fost acordat unui concurent din Căpreni, Sergiu Burtea. În ceea ce priveşte secţiunea „tarafuri tradiţionale”, ambele premii acordate la această secţiune au fost adjudecate de tarafuri din Târgu-Logreşti: Taraful Marcel Ciucurescu (premiul I) şi Taraful Dumitru Ciucurescu (premiul II). La secţiunea „rapsozi populari”, pe primul loc s-au clasat Gina Nicola (Căpreni) şi Constanţa Popescu (Târgu-Logreşti). Premiul II a fost acordat altor două gorjence – Silvia Tănase din Bustuchin şi Elena Bivolaru din Târgu-Logreşti – iar premiul III a fost adjudecat de Petre Turbatu, din Bustuchin. Tot din Bustuchin vin şi câştigătorii premiului I la o altă secţiune a festivalului, cea destinată grupurilor instrumentale. Este vorba de Grupul de naişti din Bustuchin, care a obţinut premiul I; premiile II şi III au fost acordate Grupului de naişti din Stejari, respectiv Grupului de fluieraşi din Ţânţăreni. O ultimă secţiune a festivalului „Iustina Băluţeanu” a fost aceea destinată formaţiilor de grupuri populare, unde premiul I a fost obţinut de formaţiile de dansuri din Licurici şi Stejari. Premiul II a fost acordat formaţiilor de dansuri din Târgu-Logreşti şi Poiana Seciuri iar premiul III a fost acordat formaţiilor din Căpreni şi Hurezani. Şi la această secţiune a fost acordat un premiul special, acordat formaţiilor de dansuri populare din Poiana Seciuri şi Ţânţăreni.

Organizatori
Festivalul „Iustina Băluţeanu” a fost organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul local şi Primăria Bustuchin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here