“Festival de tenis” la Tg-Jiu! Organizatorii, lăudaţi: “Este minunat cât de mult promovează acest sport”

346

Asociația Sportivă Tenis Club Elite şi Federația Română de Tenis aduc din nou zâmbetele pe buzele iubitorilor sportului alb din Gorj. Oraşul Tg-Jiu va fi în următoarele trei săptămâni gazda unor evenimente de amploare. Astfel, la baza sportivă de pe Calea Severinului vor fi organizate, în perioada 16 iulie – 7 august 2016, trei turnee internaționale de tenis de câmp – FRT Women’s Circuit. Competițiile fac parte din turneele Futures ce compun Circuitul Internațional al României – FRT Pro Circuit – sub egida Federației Internaționale de Tenis (ITF) și a Federației Române de Tenis (FRT). ITF Women’s Circuit constă în peste 500 de turnee organizate în 65 de țări, printre care și România, având șase nivele de premiere, de la 10.000 la 100.000 de dolari. La aceste turnee participă jucătoare profesioniste, care primesc din partea ITF și WTA puncte recunoscute în clasamentele internaționale. Competițiile organizate la Tg-Jiu sunt dotate cu premii în valoare totală de 30.000 de dolari, fiecare câștigătoare a trofeului primind și 12 puncte WTA.
Directorul turneului, Ştefan Piţian, a precizat că această competiţie vine în sprijinul sportivilor autohtoni, deşi la eveniment vor lua parte şi foarte multe jucătoare de tenis de peste hotare: “Ne bucurăm că putem susţine tenisul românesc cu aceste trei turnee şi că ajutăm sportivii români să acceadă în clasamentul WTA. Va fi atât proba de simplu, cât şi proba de dublu. Ne bucurăm din nou de o participare foarte numeroasă. Pe tabloul de calificări vor fi 64 de jucătoare, iar pe tabloul principal vor fi 32. De asemenea, avem o participare cu jucătoare din top 300 WTA, ceea ce ne bucură foarte mult. Sunt şi jucătoare românce, foarte bune, foste junioare care au fost în top 50 ITF”.
Oraşul nostru este reprezentat de două sportive, Iulia Ilinca şi Luminiţa Tutunaru. Piţian ne-a dezvăluit şi care va fi programul competiţiei: “O să avem participare din peste 12 ţări, precum Ecuador, SUA, Canada şi toată Europa. Avem şi două junioare din Tg-Jiu care sperăm să facă o figură frumoasă, fiind la început de drum. Tablourile de calificări vor începe în fiecare sâmbătă şi vor ţine până luni, iar tabloul principal va începe marţi. Finala de dublu va fi vineri, iar finala de simplu va fi duminică”.
POZE BAZA CLUB ELITEMeciurile vor fi arbitrate de 5 arbitrii FRT, coordonaţi de arbitrul principal Andrei Bardan, arbitru cu badge internaţional.
Una dintre jucătoarele prezente la întrecerea sportivă este Mariana Correa din Ecuador. Sportiva din America de Sud a ocupat locul 501 în clasamentul WTA de dublu şi locul 558 în cel de simplu. La 31 de ani, aceasta speră să urce din nou în top, şi a venit la Tg-Jiu pentru a-şi regăsi forma sportivă: “Nu e uşor când te întorci în circuit să-ţi găseşti ritmul, iar uneori nu mai eşti obişnuit cu meciurile lungi. Sper să adun cât mai multe puncte. Jucam foarte bine în trecut, m-am oprit câţiva ani, şi sper să-mi recapăt poziţia pe care o aveam şi să câştig cât mai multe turnee”. Aceasta a vorbit şi despre România şi oraşul lui Brâncuşi: “Am bătut drum lung să ajung aici, dar în tenis eşti foarte norocos când cunoşti oameni noi şi o ţară nouă. Realizezi cât de similară e limba română cu cea spaniolă, şi cât de prietenoşi sunt oameni. Este foarte bine să înveţi şi despre altă cultură. Nu ştiam nimic despre Tg-Jiu, dar oamenii de aici mi-au spus să vizitez Parcul Central. O să învăţ şi despre Constantin Brâncuşi”.
Sportiva a mai spus că românii şi gorjenii trebuie să fie mândri că au în ţară asemenea turnee. Correa a lăudat baza sportivă de la Tg-Jiu, şi spune că şi oraşele din ţara sa natală trebuie să urmeze exemplul municipiului nostru: “Sunt foarte fericită să fiu aici în România, pentru prima dată. Sunt foarte entuziasmată pentru că nu s-a organizat un singur turneu, ci trei, în Tg-Jiu. Nu este uşor şi trebuie să fiţi mândri de acest lucru. Este minunat cât de mult promovează tenisul feminin aici. Toată lumea m-a primit foarte bine, terenurile de joc sunt excelente şi am auzit că au planuri să se extindă, iar asta este minunat. Totul este foarte bine organizat. Eu am fost norocoasă să joc la câteva turnee WTA în trecut şi acest turneu se ridică la acel nivel pe care l-am întâlnit acolo. Sper să obţin şi rezultatele pe care mi le doresc. În Ecuador nu au turnee pentru fete şi sper să înveţe ceva de aici şi să organizeze competiţii similare”. Potrivit organizatorilor, Argentina, Moldova, Franța, Germania, Japonia, Israel, Venezuela, Italia, Spania, Turcia, Brazilia, Ucraina, China, Elveția, India, Canada, Ungaria, Belarus, Azerbaijan, Serbia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Anglia sunt ţările care vor avea reprezentante la această competiţie.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here