Fermierii, reticenţi la aplicaţia IPA Online

157

apia facuta de mineÎn prima săptămână de la lansarea campaniei SAPS 2010, au depus cereri de plată un număr de 1.121 fermieri gorjeni pentru o suprafaţă de 3508.52 hectare, însă numărul total de fermieri din judeţ este de aproape 25.000.

În continuare, pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, până pe data de 17 mai a acestui an, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 18 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs. La nivel naţional, în aproape o săptămână au fost depuse 54.000 cereri de plată, pentru o suprafaţă de circa 242.000 hectare.

IPA, fără prea mult succes
Implementată încă de acum o lună şi la nivelul judeţului nostru, aplicaţia IPA Online nu prezintă interes pentru agricultorii gorjeni, în ciuda multiplelor beneficii. Asta, deoarece mulţi fermieri nu ştiu să utilizeze calculatorul sau nu au internet la domiciliu. Până acum, în judeţul Gorj, cu ajutorul aplicaţiei IPA Online au fost depuse 142 de cereri pentru o suprafaţă totală de 314.75 hectare. Totuşi, fiecare fermier care şi-a completat declaraţia de suprafaţă prin intermediul IPA Online trebuie să depună la Centrele APIA şi o cerere de plată. Până în prezent, la nivelul ţării, aplicaţia IPA Online a fost accesată de 54.836 de fermieri, pentru o suprafaţă de 993.952 hectare.
Printre avantajele utilizării IPA online se numără: suprafaţa digitizată de fermieri este măsurată foarte exact, nu pot exista erori, riscul depunerii unei cereri de sprijin incorecte este mai mic, rezultatele sunt disponibile în orice moment, suma suprafeţelor parcelate digitizate este calculată automat. De asemenea, în anul următor, tot ceea ce trebuie să facă solicitantul, adică fermierul, este să actualizeze schiţele, ducând astfel la o economie semnificativă de timp.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here