Fermierii gorjeni, verificaţi prin teledetecţie

430

fermieriPeste 4000 de fermieri gorjeni care primesc subvenţii pe suprafaţă au fost selectaţi pentru controlul prin teledetecţie efectuat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. În ceea ce priveşte controlul privind agro-mediu, au fost selectaţi circa 1300 de fermieri.

 

În judeţul Gorj, 4.127 de fermieri, care primesc subvenţii pe suprafaţă au fost selectaţi pentru a fi verificaţi de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj prin teledetecţie pentru cererile de plată depuse în acest an. De asemenea, au fost verificaţi şi 1.387 de fermieri, cu aproximativ 6000 de parcele, care au solicitat plăţi de agro-mediu. Totodată au fost propuse pentru control un număr de şapte ferme dispersate cu parcele în judeţele Caraş, Mehedinţi, Hunedoara şi Vâlcea. Măsura a fost una dispusă de la Centru deoarece au existat cazuri când ţăranii nu deţineau terenurile în cauză şi realitatea era diferită faţă de ce era trecut în acte. Astfel, potrivit legilor în vigoare, cei care au dat declaraţii false când şi-au depus dosarele pentru obţinerea subvenţiei riscă să dea înapoi banii primiţi până acum. Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, aceste controale s-au făcut într-o perioadă de timp destul de scurtă, beneficiind în acest sens de sprijinul a 5 echipe din judeţele Olt şi Teleorman, pe lângă cele 10 echipe proprii: „Este vorba de un număr mare de controale efectuate de APIA într-o perioadă relativ scurtă de timp, aproximativ o lună şi jumătate. Au fost controlaţi efectiv de către echipele operative 1387 de fermieri verificaţi pentru agro-mediu. De asemenea, au fost verificaţi 4.127 de fermieri, asta reprezentând eşantionul selectat de către APIA central. Rata de eroare, în acest moment, la nivelul judeţului Gorj este undeva la 4,38%, faţă de 13%”, a anunţat Corina Dorobanţu. În prezent, eşantionul pentru control privind agro-mediu a fost suplimentat cu un număr de 500 de exploataţii cu 1200 de parcele, în acest moment acţiunea fiind în plină desfăşurare. Sunt controlate exploataţii din Crasna, Novaci, Baia de Fier, Polovragi, Bumbeşti-Piţic şi Muşeteşti.

Ajutor din Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea

Având în vedere necesitatea finalizării controalelor pe teren, APIA Gorj a suplimentat numărul de echipe folosite zilnic. Este vorba de 17 echipe, din care 8 proprii iar restul din judeţele Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea, fiecare echipă verificând în jur de 10 parcele pe zi. Teledetecţia se bazează pe captarea radiaţiilor electromagnetice emise de lumina dată de soare şi căldura emanată de pământ. Sateliţi specializaţi captează aceste unde prin diferiţi senzori, în funcţie de formele de relief sau plantele care emit aceste semnale electromagnetice. Datele captate de către sateliţi se înregistrează şi apoi se transmit la sol. În principiu, plantele emit radiaţii electromagnetice în mai multe benzi spectrale. În funcţie de zona spectrală cercetată, fiecare cultură are un răspuns diferit, o anumită „semnătură“ ce apare pe hărţile foto-interpretate într-o culoare specifică.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here