Fermierii gorjeni pot depune declaraţii pentru Cota de Lapte

246

Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA Gorj) informează operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii, deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe că, începând cu data de 01 aprilie 2014, trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2013/2014. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai 2014.

“Reamintim că anul actual de cotă se încheie la 31 martie 2014, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la Centrul Judeţean APIA Gorj până la data de 14 mai 2014, inclusiv, fără penalizări. Declaraţiile trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către operatorii care achiziţionează lapte de la producători. Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului.  Precizăm că, în funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă”, a precizat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Aproximativ 4000 de producători deţin cotă pentru vânzări directe
În sistemul de administrare al cotei de lapte pentru judeţul Gorj, figurează un număr de 3.921 producători care deţin cotă pentru vânzări directe. Formularele de declaraţie vor fi transmise de către APIA Gorj prin poştă pentru fiecare fermier, urmând a fi completate şi retransmise fie prin poştă sau direct la sediul APIA sau la Compartimentul cotă de lapte din Târgu-Jiu, Componenta 2 Bârseşti, până la termenul limită de 14 mai, inclusiv.
Cei 3 agenţi economici (S.C. Arte Import Export SA, S.C. Sekam Prod SRL şi S.C. Paty Victory SRL), în calitate de cumpărători de lapte, trebuie să depună la centrul regional APIA, declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2013/2014, termenul limită fiind tot 14 mai 2014.
Producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.

Penalităţi pentru întârzieri
Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai 2014.
Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01% din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Suma trebuie să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 EURO.
În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here