Fermierii gorjeni, extrem de interesaţi de accesarea creditelor bancare

159

De la o lună la alta numărul fermierilor gorjeni care trec pragul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, solicitând eliberarea de adeverinţe, în scopul accesării creditelor bancare pentru finanţarea activităţilor din domeniul zootehnic creşte semnificativ. În urmă cu aproximativ o lună, 400 de persoane au dorit adeverinţe în acest scop, iar în prezent numărul lor s-a dublat.

Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului. Până în acest moment la APIA Gorj au solicitat cerere 817 fermieri. Sectorul care beneficiază de accesarea de credite bancare este cel zootehnic, la speciile de bovine şi ovine/caprine. Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40,8 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 500 lei/cap animal.

Convenţii cu băncile
Potrivit reprezentanţilor APIA, creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal. Până la această dată, Agenţia a încheiat convenţii cu mai multe bănci printre care Raiffeisen Bank, CEC Bank SA, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank, Garanti Bank, Banca Carpatica, Unicredit Ţiriac Bank. Băncile aprobă cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sector zootehnic pentru specia ovine/caprine, dar şi pentru aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sector zootehnic pentru specia bovine în anul 2012 şi OMADR nr.230/2012. De asemenea pentru aprobarea încheierii convenţiilor privind finanţarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la speciile bovine şi ovine/caprine, precum şi a cuantumului de plată înscris în adeverinţă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here