Fermierii, aşteptaţi la APIA pentru subvenţia la motorină

191

subventiemotorinaFermierii gorjeni sunt aşteptaţi până la sfârşitul aceste luni pentru a trece pe la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj acolo unde trebuie să îşi depună cererea trimestrială de plată pentru subvenţia la motorină pe trimestrul IV din anul 2011.

Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, la sediul instituţiei, pentru anul 2011, s-au înregistrat puţin peste 60 de dosare care conţineau cererea de acord pentru ajutorul la motorină în anul 2011. „Până acum, un număr de 18 fermieri şi-au depus cereri de plată pentru motorina folosită în trimestrul IV din anul trecut. Probabil că numărul lor nu va depăşit 30 până la sfârşitul acestei luni deşi în 2010 au fost încheiate cereri de acord prealabil pentru 2011 în număr de 62, dar niciodată cererile de plată nu au ajuns la aceste cifre”, a declarat Corina Dorobanţu. Reprezentanţii APIA Gorj spun că ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare şi reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă. Acest ajutor financiar de stat se acordă pentru motorina utilizată în agricultură, producătorilor agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, precum şi alte evidenţe funciare şi care exploatează terenuri agricole în scopul obţinerii producţiei agricole. De asemenea, beneficiarii ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură sunt întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei primare agricole.

54 de dosare pentru 2012

Agricultorii gorjeni care au vrut să beneficieze de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură în anul 2012 şi-au depus dosarele până în ultima zi a anului precedent la sediul din Târgu-Jiu al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj. La baza dosarului s-a aflat cererea de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare. Potrivit Corinei Dorobanţu, director al APIA Gorj, la sediul instituţiei s-au înregistrat un număr de 54 de dosare care conţineau cererea de acord pentru ajutorul la motorină în anul 2012. „Până la 30 decembrie 2011 am primit un număr de 54 de cereri de acord prealabil. Din acestea, 17 sunt pentru sectorul vegetal şi au o valoare de 4.145,26 lei, iar 40 de cereri sunt pentru sectorul zootehnic, având o valoare de 31.560,907 lei. Este de menţionat faptul că trei fermieri au solicitat sprijin financiar atât în sectorul zootehnic, cât şi în cel vegetal”, a declarat Corina Dorobanţu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here