Fermierii afectaţi de secetă, beneficiază de o nouă subvenţie

398

Fermierii gorjeni pot beneficia de o nouă subvenţie prin “Schema de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012, asupra culturilor agricole”. Această acţiune se derulează prin Direcţia de Agricultură a judeţului Gorj şi se adresează producătorilor din sectorul vegetal, micilor producători fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale. 13.000 fermieri pot accesa aceste fonduri.

În acest sens direcţiile agricole vor primi de la fermierii gorjeni cererile în baza cărora aceştia, vor putea beneficia de ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor secetei din acest an.
Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de minim un hectar şi maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploataţie.
Ajutorul de minimis se acordă atât fermierilor care sunt înregistraţi în evidentele APIA cu cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, cât şi fermierilor care nu sunt cuprinşi în aceste evidenţe pentru campania de plăţi pe suprafaţă în 2012.
„Fermierii vin la Centrele locale APIA, pe raza căreia au depus cererea de plată unică pe suprafaţă SAPS 2012 certificată prin înscrierea sintagmei conform cu originalul. Iar pentru cei care nu sunt înscrişi în evidenţa APIA trebuie să ia de la Registrul Agricol o adeverinţă care să ateste suprafaţa de teren utilizată. Cererile se depun până pe data de 15 octombrie 2012, urmând ca plata să se facă într-o singură tranşă începând cu data de 1 noiembrie”, a declarat Corina Dorobanţu, şefa APIA Gorj.

Sprijin pe o perioadă de 3 ani
Potrivit însă lui Valentin Priporeanu, şef serviciu în cadrul DADR Gorj, beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu vor putea renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, prevăzută de prezenta hotărâre, se asigură de la bugetul de stat.
Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate potrivit Hotărârii Guvernului nr.562/2012 privind aprobarea schemei Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, în cazul în care acest cumul conduce la o intensitate a ajutorului care depăşeşte suma maximă de 7.500 euro pe beneficiar pentru o perioadă de trei ani.
„Vrem să facem o promovare cât mai mare pentru accesarea acestor subvenţii pentru a veni în sprijinul fermierilor din Gorj. 13.000 de fermieri ar putea fi beneficiarii acestui ajutor de minimis. Ajutorul este pentru a compensa o parte din efectele secetei”, a mai precizat Priporeanu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here