Fermă ilegală de porcine, desființată la Roșiuța

6487

Cetățenii satului Roșiuța au sesizat încă de acum doi ani de zile că pe raza localității a luat ființă o așa-zisă fermă de porci de rasă, chiar între casele din localitate. Ferma care a creat numeroase nemulțumiri s-a desființat singură, de teama repercusiunilor autorităților.

De fapt, ferma era la drumul național, înființată pe o proprietate privată, la cel mult 150 de metri de casele oamenilor. La început, cetățenii din zonă au crezut că ferma va fi una mică, cu maxim cinci capete, dar au realizat apoi că, de la o zi la alta, efectivele se măreau și s-au apropiat de aproximativ 200 de capete. Mirosul în zona era pestilențial, zgomotul era infernal, iar condițiile create animalelor de rasă erau groaznice.
Porcii se scăldau într-o ,,piscină”, iar apa și mizeria rezultată ajungeau fie în drumul național, fie în rigola de pe marginea DN, care ani de zile s-a scurs în matca din spatele caselor cetățenilor. Mirosul, seara și dimineața, era de neconceput, localnicii făcând sesizări anonime sau verbale autorităților deoarece aveau temerea că cei care dețineau ferma, oameni influenți, puteau să le facă rău. De două săptămâni, ferma ilegală și-a încetat activitatea peste noapte, animalele au dispărut, bălegarul și resturile au fost cărate cu o mașină și un buldoexcavator, lucru care i-a încântat pe cetățenii din zonă, aceștia nemaicrezând că vor mai scăpa vreodată de ferma respectivă. Asta și pentru că perimetrul fermei a fost împrejmuit cu un gard solid de beton, care se întindea pe sute de metri, gardul având o înălțime de peste doi metri. Cetățenii acuză autoritățile că nu ia măsuri, având în vedere că în zonă este interzisă construirea din cauza faptului că zona este cu risc de alunecări de teren, interzicerea fiind prinsă în PUG-ul Primăriei Motru, dar și într-un plan existent la nivelul județului.
Cetățenii din Roșiuța au speranța că de acum înainte legea, în localitate, va fi respectată de toată lumea și nu înțeleg de ce, până acum, toți au închis ochii la astfel de nereguli, mai ales că afacerea ilegală funcționa la drum național, unde trec zilnic angajați ai instituțiilor statului și care închid ochii intenționat la aceste ilegalități grosolane. Au grijă în schimb să-i sancționeze la mici abateri pe cei fără putere financiară și în zone mai puțin vizibile. Rămâne de văzut, în continuare, ce măsuri vor lua autoritatea locală și cea județeană cu privire la astfel de abuzuri. De altfel, localnicii cer, în zonă, un control de la Inspecția de Stat în Construcții Gorj, deoarece acolo s-a construit haotic și fără autorizație de construcție.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.