Fenomenul copilelor devenite mame capătă amploare

632

Din ce în ce mai multe copile din judeţul nostru trec direct de la legănatul păpuşilor la îngrijitul propriilor copii. În trimestrul III al anului trecut, din totalul de 368 de gravide nou-depistate, 13 aveau sub 15 ani şi 52 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Două dintre minorele sub 15 ani au întrerupt sarcinile, la fel procedând şi 19 tinere din categoria de vârstă 15-19 ani, restul au devenit mame.

Fenomenul copilelor devenite mame a căpătat amploare, în ultima perioadă, la nivelul întregii ţări. Nici Gorjul nu face excepţie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în trimestrul III al anului 2015, 368 de gorjence au rămas însărcinate, 214 fiind din mediul urban. „Din cele 368 de gravide nou depistate, 13 aveau sub 15 ani şi 52 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Două dintre minorele sub 15 ani au întrerupt sarcinile, la fel procedând şi 19 tinere din categoria de vârstă 15-19 ani.”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Impact emoţional devastator
Medicii şi psihologii susţin că impactul unei naşteri asupra unei copile este uriaş. Practic peste noapte aceasta devine mamă. Este obligată să renunţe brusc la copilărie şi este nevoită să întreţină un copil. În multe cazuri minorele ajung să formeze familii cu taţii. Sunt cazuri în care fără ajutor din partea familiei, mamele minore nu reuşesc să se descurce şi lasă traume la rândul lor în dezvoltarea noului născut. Un cerc vicios care deocamdată este departe de a fi rupt în România, o ţară în topul statelor cu cele mai multe mame minore. Specialiştii spun că este o consecinţă a lipsei educaţiei sexuale, dar şi a mediului în care trăiesc. Culmea în 2015, numărul minorelor care devin mame a crescut vertiginos.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here