Femeile molestate de soţi, primite la Casa Sânziana

471

violentaCasa Sânziana este un centru de primire în regim de urgenţă din municipiul Târgu-Jiu pentru victimele violenţei în familie. Serviciul este destinat femeilor victime care se confruntă cu acute situaţii de violenţă şi trebuie să părăsească în grabă căminul şi caută un refugiu.

Legea nr. 25 din 9 martie 2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie nu a luat pe nepregătite autorităţile târgujiene, care sunt obligate de altfel, prin introducerea de noi reglementări legale, să susţină victimele violenţei în familie. Astfel, Casa Sânziana a luat fiinţă în anul 2007, ca urmare a unui proiect finanţat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în urma depunerii cererii de finanţare a Asociaţiei Orizont Profesional şi Primăriei Târgu-Jiu. Ca tip de beneficiari, unitatea se adresează femeilor victime, cu sau fără copii, capacitatea fiind de şase locuri. „De la an la an, numărul de beneficiari care au fost cazaţi la Casa Iris a crescut. Astfel, în anul 2008 au fost şase femei cu patru copii, în 2009 cinci femei cu şapte copii, în anul 2010 au fost 11 femei cu 10 copii, alte 13 femei cu nouă copii au apelat la Casa Sânziana în 2011, iar în acest an, o singură femeie cu doi copii beneficiază de aceste servicii. Momentan, aceasta este cazată la Casa Iris deoarece nu avea sens ca cealaltă unitate să funcţioneze pentru o singură persoană, generând în acest fel prea multe costuri. De la începutul funcţionării serviciului, un număr de patru femei au primit locuinţe sociale de la Primăria Târgu-Jiu, restul femeilor reîntorcându-se la propriile locuinţe, implicit la partenerii violenţi”, a declarat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

Sprijin şi protecţie

Dacă situaţia o impune, ca urmare a eventualelor condiţii şi cazuri care necesită intervenţii specifice în conformitate cu legislaţia în vigoare, Casa Sânziana poate primi oricând femeile care fac obiectul Legii 217/2003 modificată şi completată prin Legea nr. 25 din 9 martie 2012. Serviciul reprezintă astfel, un loc, în care femeile ce au avut de suferit, pot lua într-un mediu ocrotit, decizii pentru viitor şi să le aplice, atât pentru ele, cât şi pentru copiii lor. Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie (femei şi copii) din municipiul Târgu-Jiu este înfiinţat în baza Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi este destinat să asigure gratuit servicii sociale şi asistenţă specializată victimelor violenţei în familie cât şi copiilor acestora. Prin intermediul serviciului acordat femeilor victime, se oferă servicii de sprijin şi protecţie până la ameliorarea şi depăşirea problemelor cu care se confruntă aceasta. De asemenea, printre serviciile sociale acordate victimelor se numără găzduire, consiliere şi asistenţă socială, consiliere juridică, hrană în cadrul adăpostului, asistenţă medicală, dar şi intermediere şi sprijin în relaţia cu autorităţile.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here