Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu au îngrijit, timp de mai multe zile, o femeie în vârstă de 45 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral ischemic. Pentru că este dependentă de un însoţitor, reprezentanţii SJU au contactat autorităţile din comuna Muşeteşti, localitate unde este domiciliată pacienta, în vederea efectuării unei anchete sociale, pentru ca ea să poată fi internată într-un cămin. Din păcate, se pare că autorităţile din Muşeteşti nici nu vor să audă de acest caz.
La doar 45 de ani, o femeie a ajuns la Secţia Balneofizioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu într-o stare gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral ischemic. Ea a fost îngrijită conform protocolului în acest caz. Apropiindu-se momentul externării şi neexistând niciun aparţinător care să se ocupe de aceasta şi să o poată lua acasă, reprezentanţii SJU au încercat să găsească o soluţie. Pentru început, s-a luat legătura cu autorităţile din Muşeteşti, comună unde îşi are domiciliul pacienta. Din păcate, acestea refuză să se implice. „Este un caz delicat. Pacienta, în vârstă de 45 de ani, domiciliată în Muşeteşti, a suferit, pe fond de etilism, un accident vascular cerebral ischemic cu sechele semiplazie dreaptă; pe 19 iulie a fost internată la noi, pe secţie la doamna doctor Mergea, unde i s-au acordat îngrijiri specifice. Acum ea nu mai este de Spitalul Judeţean de Urgenţă, astfel că noi am luat legătura cu Primăria Muşteşti pentru a rezolva problema. Din păcate, nu am găsit înţelegere”, menţionează Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Contactate telefonic, autorităţile din Muşeteşti nu au mai fost de găsit, la sfârşitul săptămânii trecute, pe numărul Primăriei nerăspunzând nimeni vineri la prânz. La un post de televiziune local, edilul comunei şi-a exprimat un punct de vedere, nefiind deloc încântat de situaţie şi nedorind să se implice în acest caz.
DGASPC, dispusă să o ajute pe femeie
Conducerea SJU Târgu-Jiu a luat legătura şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, în vederea internării femeii la un cămin din subordinea instituţiei. În acest caz, autorităţile din Muşeteşti ar trebui să iniţieze documentaţia pentru a obţine un certificat de handicap pe numele femeii pentru a o interna la un azil. „Am luat legătura cu domnul director al Direcţiei generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, domnul Doru Cotrună; şi-a manifestat disponibilitatea de a o ajuta pe femeie. Nu putem face, însă, acest demers, până nu avem un certificat de handicap pentru femeie, certificat ce nu poate fi obţinut fără implicarea autorităţilor din comuna pe raza căreia domiciliază”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul SJU Târgu-Jiu.
Între timp, s-a stabilit ca pacienta să fie transferată la Spitalul Novaci, acolo unde se tratează cronicii, ea nemaifiind un caz de urgenţă, pentru a putea fi menţinută la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Minodora Sucea