Federațiile din CEO cer să nu se renunțe la cărbune, până când nu vor exista capacități capabile să-l înlocuiască. Marioneta lui Mitrescu și Miruță percepe exact invers!

1959

Două dintre federațiile sindicale din cadrul Complexului Energetic Oltenia solicită, printr-o adresă remisă Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, păstrarea în funcțiune a grupurilor pe lignit până când vor fi introduse în SEN noi capacități de producere a energiei, la aceeași capacitate orară. Adresa, publicată la finele săptămânii trecute, e cât se poate de clară, însă Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a înțeles total invers mesajul FNME și Federației ,,Univers” și a afirmat că acestea ,,își dau girul la închiderea mineritului” (?!).

Federația Națională Mine Energie și Federația Univers au formulat observații, la finele săptămânii trecute, cu privire la Planul teritorial pentru tranziție justă, aflat în dezbatere publică, pe care le-au trimis Consiliului Județean Gorj și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Sindicaliștii cer să nu se renunțe la cărbune, până când nu vor exista alte capacități de producere a energiei nepoluante capabile să-l înlocuiască în sistemul energetic național.
Mai mult, liderii celor două federații au solicitat, printre altele, ,,sprijinirea dezvoltării întreprinderilor nou-înființate, inclusiv prin acceleratoare de afaceri; numărul de locuri de muncă desființate, conform Programului de restructurare al C.E.O., să se compenseze cu același număr de locuri de muncă la societățile noi înființate (IMM-uri) la nivelul județului Gorj; accelerarea executării Drumului Expres Craiova – Târgu-Jiu și alocarea către județul Gorj a sumelor din Fondul de Mediu rezultate din plata certificatelor de decarbonare către agenții economici în vederea ecologizării zonelor afectate de lucrările miniere precum și pentru dezvoltarea altor activități durabile; implicarea directă a Statului Român pentru dezvoltarea durabilă a județului Gorj”, după cum se precizează în documentul menționat. Manu Tomescu, vicepreședinte al Sindicatului Energia Rovinari, afiliat la FNME, a înțeles că ,,federațiile din Complexul Energetic Oltenia își dau girul la închiderea mineritului”, după cum a afirmat, luni, la Radio Infinit. ,,Puțin cam târziu, iar înainte de toate, de a vorbi despre drumuri și IMM-uri, să rezolve problema salariaților! Vor rămâne mulți oameni fără locuri de muncă” a reacționat sindicalistul. Tomescu este secundul lui Constantin Mitrescu la Sindicatul ,,Energia”, aflat în conflict cu liderul FNME, Dumitru Pîrvulescu. Mitrescu a fost înlocuit de FNME și în Comisia mixtă, pentru că, după ce a demisionat din poziția de vicepreședinte al federației nu a mai plătit cotizație, deși sindicatul pe care-l conduce nu s-a dezafiliat de la FNME. Mitrescu și Tomescu au avut poziții comune, în ultimele luni, cu deputatul USR Radu Miruță.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Daca il descoaseti pe domn’ Mitrescu, in afara de a fura si a-si insusi valori necuvenite nu a facu nimic pentru salariatii din SERovinari si CEO.Studiati-i trecutul (fara CV-urile false) si aflati totul despre „personalitatea” sindicala
    .Poate ajuta si SRI-ul cu ceva, daca nu cumva stimabilul este un membru sub acoperire?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here