Federația Națională a Părinților: Prin eliminarea opțiunii educației online, Ministerul Educației condamnă toți elevii din România la ignoranță

2453

Federația Națională a Părinților critică anunțul deciziei ca toți elevii să se afle în vacanță școlară, începând cu data de 25.10.2021.
„Oricât ne-am strădui, nu înțelegem considerentele care au stat la baza luării unei asemenea hotărâri, cum de s-a ajuns la concluzia că o asemenea măsură ar urma să fie de folos la încetinirea evoluției situației pandemice la nivel național, fără a se lua în calcul impactul și consecințele aplicării unei astfel de decizii. O vacanță pe termen nedefinit (nu avem siguranța că peste 2 săptămâni situația epidemiologică se va îmbunătății semnificativ și elevii vor putea reveni în bănci), în mijlocul primului semestru şcolar, înseamnă o întrerupere bruscă a ritmului de învățare al elevilor, anulându-se, practic, tot efortul depus de dascăli de la începutul anului școlar.
Faptul că toți elevii se vor afla în vacanță nu va conduce la o reducere a mobilității ci, din contră, o va intensifica. Modificarea calendarului anului şcolar prin prelungirea duratei cursurilor în vară va perturba și va face imposibilă desfășurarea întregului calendar de activități din perioada iunie-august 2022: Evaluarea Națională și Bacalaureatul (pentru care va fi, cu siguranță, nevoie de sesiuni speciale), examenele de titularizare și definitivat, mobilitatea cadrelor didactice etc. În plus, decalarea calendarului examenului de bacalaureat îi va pune în imposibilitatea de a se încadra în calendarul internațional pe absolvenții care doresc să studieze la universități din străinătate”, consideră reprezentanții părinților.
„Prin eliminarea opțiunii educației online, Ministerul Educației condamnă toți elevii din România la ignoranță, fără nicio bază și justificare științifică. Ca reprezentanți ai părinților acestor elevi, suntem profund indignați de abordarea complet discriminatorie față de elevi, familiile lor care au investit în dispozitive pentru cursuri online și față de copleșitoarea majoritate a școlilor din România care au acces la internet și tablete distribuite copiilor, cu contracte în derulare la operatorii de telefonie mobilă. Vorbim permanent despre echitate, incluziune și egalitate de şanse în sistemul de învățământ românesc. Dar, în loc să depunem eforturi ca toți elevii să aibă acces la educație, asigurându-le condiții de acces la cursuri online, după un an şi jumătate de la debutul pandemiei cu SARS-CoV-2, valul 4 ne prinde, iar, nepregătiți. Și, în loc să găsim soluții ca și acel procent minoritar de elevi/şcoli care nu dispun de mijloacele necesare desfășurării cursurilor online, găsim echitabil să „lovim” în toți elevii României”, susțin părinții.
„Aceasta e oare „România Educată”? Haideți să nu transformăm investițiile din bani publici sau privați (unele cu sacrificii uriașe din partea familiilor elevilor) care s-au făcut în ultimul an, într-o risipă fără sens, doar pentru că Ministerul Educației nu poate gestiona corect această stare pandemică dificilă! Dacă doriți un program de succes, „România Educată” nu poate avea sincope precum cea pregătită de actualul ministru al Educației, care zdruncină constant temelia viitoarelor generații de români. România trebuie să continue educația în orice condiții, chiar și în timpul unui „război”, care nu știm cât timp va dura, cu un dușman invizibil precum Covid-19.
Domnule Președinte, sunteți principalul garant al unei Românii în care copiii acestei națiuni să aibă un viitor bazat pe educația primită în anii de şcoală, o Românie pe care ne-o dorim, cu toții, EDUCATĂ și PROSPERĂ. De aceea, ca părinți profund îngrijorați de viitorul copiilor lor și, implicit, al țării, vă rugăm să analizați cu toată seriozitatea și responsabilitatea funcției pe care o dețineți, semnalul nostru.”, îi cer reprezentanții părinților președintelui Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here