Farmaciștii, solicitare către CNAS. Riscă să fie penalizați sever

493

Colegiul Farmaciştilor din România şi asociaţiile reprezentative solicită conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate „implementarea urgentă” a unui nou flux de raportare în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru farmacii.

Farmaciştii susţin că, odată cu implementarea sistemului RO e-Factura și a obligativității de transmitere a facturilor emise către Spațiul Privat Virtual în termen de 5 zile, sunt în „imposibilitatea obiectivă” de respectare a acestui termen.
Reprezentanţii farmaciştilor atrag atenţia că schimbarea modului de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura la nivelul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, respectiv verificarea acestora conform prevederilor contractuale, cât şi însoţirea lor cu documentele care stau la baza decontării medicamentelor eliberate, vor duce la întârzieri în realizarea plăţilor către farmacii, cu consecinţe grave pentru pacienţii români.
„Asociațiile reprezentative ale industriei au atras atenția asupra acestei situații în ultimele 3 luni în dialogul oficial atât cu reprezentanți ai CNAS, cât și ai Ministerului de Finanțe. Poziția și argumentele industriei au fost înțelese, dar CNAS nu a prezentat până acum o soluție tehnică de modificare a raportărilor în SIUI, care să le permită farmaciilor și respectarea termenului stabilit în sistemul RO e-Factura.
Începând cu data de 1 iulie 2024 sancțiunile care pot fi aplicate agenților economici (inclusiv farmacii) care nu respectă obligația legală de a transmite facturile fiscale în termenul de 5 zile vor fi drastice.
Considerăm că este discriminatoriu și incorect ca farmaciile, în calitatea de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligație de serviciu public să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluții tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 01 iunie 2024”, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România.
De luna viitoare, firmele și persoanele fizice vor trebui să folosească doar sistemul e-Factura pentru emiterea, primirea și înregistrarea facturilor.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here