Fără pesticide şi metale grele în legumele şi fructele din Gorj

149

IMG_1757De la începutul anului specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor Gorj au făcut controale peste controale pentru a depista prezenţa pesticidelor şi a metalelor grele în legumele şi fructele comercializate în pieţele agroalimentare şi supermarketurile din judeţ. Probele recoltate şi analizate în laborator nu au arătat depăşiri peste limitele normale admise.

„Suntem un judeţ foarte curat din punct de vedere al fructelor, legumelor şi al alimentelor. Sunt monitorizate în permanenţă fabricile de lapte, pieţele agroalimentare, marile fabrici de pâine, de băuturi alcoolice, şi sucuri din producţia internă. Contaminantul nu are ce căuta pe piaţă, nimic nu se vinde fără controlul reziduurilor”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare Gorj.

Spre deosebire de judeţul nostru, la nivel naţional, anul trecut au fost semnalate 18 cazuri cu depăşiri ale limitelor normale admise de pesticide s-au metale grele, prelevate din fructe şi legume. Unul dintre cazuri a fost semnalat în judeţul Prahova. Un lot cu fructe de mango provenit din Guatemala a depăşit limitele admise de pesticide punând în alertă toate direcţiile judeţene de profil din ţară astfel că au fost retrase imediat de la vânzare. Cele 150 de bucăţi de mango găsite pe piaţă au fost distruse. Într-un alt judeţ s-a găsit un lot de roşii importate din Iordania care la fel prezenta depăşirea limitelor admise de pesticide. În cazul depăşirii limitelor admise de pesticide sau metale grele, pe lângă confiscarea şi distrugerea loturilor respective, firma distribuitoare riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

A.Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here