Fără drept la pași greșiți!

243

Energia este obligată să câștige în Franța în meciu contra celor de la Le Havre dacă vrea să mai spere la o calificare în faza următoare a FIBA Europe Cup.

Clasamentul intermediar, după patru etape, o arată pe energia pe locul secund, cu două victorii și tot atâtea înfrângeri, dar, în ciuda faptului că înfrângerile suferite au venit după overtime-uri, echipa gorjeană pleacă cu șansa a treia la calificarea în faza următoare a Europe Cup, iar de vină pentru această stare de fapt este rezultatul înregistrat cu Cibona Zagreb pe teren propriu, unde trupa lui Șapera s-a impus la doar patru puncte deși a avut un avans de nouă puncte cu două minute înainte de final. Chiar dacă la Zagreb după 40 de minute de joc cele două echipe erau la egalitate, la departajare se ia în calcul scorul final, cel după overtime, iar acolo Cibona s-a impus cu 93-88, adică la cinci puncte.

Șapera: “Suntem încrezători că putem învinge”
În fața unui meci în care nu există decât o singură variantă căreia Energia să-i surâdă calificarea în Top 16, Hristu Șapera spune că are încredere că echipa sa va putea obține victoria în fața celor de la STB Le Havre. “Este un meci aproape decisiv. Spun acest lucru pentru că mai sunt șanse chiar și în cazul unei înfrângeri, deși devine mai complicat și depinzi și de alte rezultate, care pot deveni imprevizibile în ultima rundă. O victorie la Le Havre ne-ar ajuta foarte mult. Nu ne-ar asigura calificarea, dar ne-ar ajuta enorm în lupta pentru calificarea în faza următoare. Știm că este un meci foarte greu și că Le Havre nu a pierdut acasă până în acest moment. Noi suntem încrezători că putem învinge echipa franceză și în deplasare”, a declarat tânărul tehnician al Energiei înainte de plecarea în Hexagon. Șapera consideră că pentru un succes în Franța, Energia trebuie să dea dovadă de multă concentrare și o prestație a jucătorilor aproape perfectă în ambele faze ale jocului: “Le Havre este o echipă extrem de puternică și atletică pe care trebuie să o contracarăm cu armele noastre. Avem nevoie de foarte multă claritate în joc și de un efort colectiv major atât pe faza ofensivă, cât și pe faza defensivă”, a mai spus antrenorul Energiei.

Cu sau fără Troupe?
O ruptură musculară l-a ținut pe bancă pe Porter Troupe atât la meciul cu Cibona Zagreb de la Pitești, cât și la partida de campionat pierdută la Târgu Jiu de energia în fața sibienilor. Hristu Șapera știe cât înseamnă jucătorul american pentru echipa al cărei căpitan este, îl vrea pe teren, dar nu cu orice risc: “Avem foarte mare nevoie de Porter Troupe. Vom vedea în ce măsură îl vom putea recupera. El își dorește foarte mult să joace, dar decizia va fi luată la ora meciului”, spunea antrenorul Energiei, care a mai precizat că este foarte important ca extrema americană să fie aptă atunci când va intra pe teren pentru că altfel ar risca să piardă jucătorul pentru o perioadă mult prea mare. Înaintea plecării spre Franța, conducătorii Energiei au sperat ca Porter Troupe să poată efectua câteva ședințe de recuperare la sauna de ozon de care dispun cei de la Pandurii pentru a scurta perioada de refacere a jucătorului, însă acest lucru a fost imposibil, toți cei care pot lucra cu această apartură ultramodernă fiind acum în cantonamentul echipei de fotbal, în Spania.
Șansele ca jucătorul american să evoleze în acest meci sunt destul de reduse, dar nimic nu este imposibil ținând cont și de voința destul de mare a lui Troupe de a juca: “Personal nu pot să ştiu dacă voi juca pentru că nu sunt doctor, dara dacă ar fi după mine aş juca 100% chiar de mâine. Inima mea doreşte să joc, să ajut echipa ca ridicatde fiecare dată, dar dacă nu voi putea fi la potenţialul meu ridicat, ar fi mai bne să nu joc. Nu aş ajuta echipa aşa cum ar trebui. Trebuie să ascultăm opinia a doi doctori şi apoi voi vedea dacă pot sau nu să joc”.

“Remontada” în tur
Primul meci disputat între echipele care se vor confrunta în această seară a fost unul extrem de dinamic în evoluție. Francezii au condus cu 22 de puncte în prima repriză, dar Energia a revenit spectaculos, a egalat, a preluat conducerea și a câștigat și la o diferență destul de mare, scor 78-68. Un succes al Energiei în Franța ar da șanse reale gorjenilor, care ar intra în avantaj față de STB Le Havre înaintea ultimei etape, când francezii vor primi vizita celor de la Cibona, într-un meci de care pe care, iar Energia va primi vizita celor de la Pieno Zvaigzdes, lanterna roșie a grupei înaintea meciurilor de astăzi.

Programul etapei a 5-a:
STB Le Havre – Energia Târgu Jiu (ora 21, ora României)
Cibona Zagreb – Pieno Zvaigzdes

Clasamentul Grupei S:
1. STB Le Havre 4 3/1 364-350 7
2. ENERGIA 4 2/2 344-337 6
3. Cibona Zagreb 4 2/2 375-376 6
4. Pieno Zvaigzdes 4 1/3 351-371 5
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here