Fără contract de muncă, încasau taxa de intrare la WC-urile din gări

206

Un angajator efectua lucrări de curăţenie “la negru” cu mai multe persoane. Asta a reieşit în urma controalelor realizate de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Societatea comercială în cauză are sediul social în judeţul Bacău şi presta activitate de încasare taxă intrare la toaletele publice, întreţinere şi curăţenie la gara C.F.R. din Târgu-Jiu, unde au fost găsite muncind mai multe persoane fără a avea contract de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Trafic Feroviar au desfăşurat în data de 12 aprilie 2013 mai multe acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă în mai multe zone ale judeţului. Mai multe societăţi comerciale din zona Gării din Târgu-Jiu, staţiile CFR din Târgu-Cărbuneşti şi Rovinari au fost verificare. “Controlul a scos la iveală un angajator în al cărui beneficiu lucrau un număr total de 7 persoane fără forme legale de angajare. Respectiva societate comercială are sediul social în judeţul Bacău şi presta activitate de încasare taxă intrare la toaletele publice, întreţinere şi curăţenie la gara CFR din Târgu-Jiu, unde au fost găsite muncind la negru 5 persoane. De asemenea, aceeaşi societate comercială presta lucrări de curăţenie “la negru” folosind în fiecare loc câte o persoană la peroanele staţiilor CFR Târgu-Cărbuneşti şi Rovinari. Pe cale de consecinţă s-a întocmit un denunţ penal către Parchetul Local Târgu-Jiu, existând presupunerea săvârşirii de către acest angajator a infracţiunii prevăzută şi sancţionată de (Codul muncii)”, a preciazat Gheorghiţă Cuşma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Conform noilor reglementări ale Codului muncii primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără întocmirea unui contract individual de muncă se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală. Controalele vor continua.

Sancţiuni contravenţionale aplicate în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
Inspectorii au efectuat controale şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost depistate mai multe neconcordanţe.
Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj a desfăşurat 24 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost depistate 27 de neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here