Faptele vorbesc

293

foto predo 2Mai informaţi, mai nemulţumiţi. Aşa se prezintă acum alegătorul român. Numai 46% dintre cetăţenii României mai au încredere în Uniunea Europeană. Cu toate că acest 46% anunţat de Eurostat, parcă, în urma unui sondaj efectuat toamna trecută este printre cotele de încredere mari ale celorlalte state membre ale UE. Şi că UE merge într-o direcţie greşită, aşa cum e apreciată şi guvernarea actuală.

La o cotă incredibilă se situau cetăţenii României prin anul 2007, iar după aderarea la UE s-au informat mai bine şi s-au convins, pe propria lor piele că am devenit o piaţă de desfacere, o sursă pentru forţa de muncă prost plătită a statelor cu economie sănătoasă din occident – Germania şi Marea Britanie, iar avantajele sunt minime. Nefiind vorba doar de euroscepticism. După ce s-au dezmeticit cei amăgiţi, la prezidenţialele din 2004, de sintagma complet mincinoasă: „Să trăiţi bine!”, apoi în 2009 de promisiunea luptei băsesciene anticorupţie, când de fapt s-a perfecţionat şi desăvârşit corupţia, prin proteste vehemente, mitinguri stradale în ţară şi în Europa de genul: „Jos Băsescu!”, „Alegeri anticipate!” şi alte „poezii” de felul: „Ieşi afară, javră ordinară!”, aflat pe buzele poliţiştilor, alegătorii dau repetate dovezi că se trezesc.

USL luptă pentru o nouă Lege electorală. Opoziţia constructivă – alcătuită din PSD, PNL şi PC – are de-acum de ce să întrerupă greva parlamentară. În Senatul României, unde-au demarat discuţiile în comisii, se trudeşte la o nouă Lege electorală. Una care să nu mai permită unui candidat situat pe locul doi sau trei după numărătoarea voturilor să intre-n Parlamentul României prin fraudarea alegerilor şi redistribuirea voturilor. La fel cum se va interzice mita electorală, manevră predilectă şi la apropiatele alegeri locale. Va fi prima probă de foc, iar între timp va mai fi şi Moţiunea de Cenzură din 17 aprilie, anunţată de USL.

Legi proaste, privatizări secretizate. În dezastruoasele guvernări PreşBăsescu-Boc-MeReU s-au adoptat cele mai multe legi prin asumarea răspunderii, în fond a (i)responsabilităţii Coaliţiei încropite în jurul portocaliilor. Legi execrabile, precum Legea pensiilor, Codul Muncii, tăierile de salarii ale bugetarilor – zise temporar şi nerespectat termenul -, iar Guvernele Boc I-VI s-au dovedit cele mai nemernici administratori ai averii naţionale. Când l-am auzit pe ţâfnosul prim ministru vorbind de vânzarea cu tranzacţie secretizată a SC Cuprumin SA Abrud afirmând că el este garantul „interesului naţional”, ca fiu al mamei sale Martha Istvan, ne-am dat seama că nu-i doar spion sută la sută, ci şi un obraznic. Lătra, aşa cum numai şeful lui Băsescu îşi permitea, la liderul PSD, Victor Ponta. Se făcuse că uită de înfiinţarea Facultăţii în limba maghiară de Medicină şi Farmacie, că uită de tristeţea amanetării unei firme americane a exploatării gazelor de şist. Că râdea şi primul ministru al Bulgariei de prostia românilor, ei refuzând să se exploateze gazele de şist de pe teritoriul lor. Vom rămâne şi fără Litoral, dar şi locuitorii Bârladului vor muri mai uşor şi sigur. Iar veştile cum că „Gazele din Marea Neagră şi cele de şist ar putea asigura consumul intern al României” sunt pure născoceli. Rezervele din Marea Neagră nu mai sunt ale României demult, fiind vândute, iar cele de şist sunt o calamitate.

Ion Predoşanu

P.S. Continuă demisiile din PDL: deputatul bănăţean Gheorghe Ciobanu şi-a prezentat-o ieri, iar pe la Gorj va mai apare una. Delegatul deputat UDMR şi ministrul Mediului, Borbely Laszlo, este strâns cu uşa de DNA şi nu va scăpa de ridicarea imunităţii parlamentare (I. Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here