Familii din Gorj, rămase fără ajutoare de căldură

153

Mai multe familii din judeţ beneficiare ale ajutorului de încălzire în sezonul rece 2011-2012, au fost depistate de către inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, cu nereguli privind declaraţiile pe propria răspundere, care au dus la încetarea plăţii ajutoarelor sau la dispunerea recuperării sumelor acordate de către aceştia.

Anchetele sociale care se efectuează anual la aproximativ 60% din beneficiari au scos la iveală nereguli. AJPIS Gorj se află în plin proces de recuperare a banilor, suma totală pe care trebuie să o încaseze de la primării este de aproximativ 30 de mii de lei. Neregulile au fost constatate în urma anchetelor sociale realizate de persoanele abilitate pentru acest lucru, de primăriile care acordă astfel de ajutoare, pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.

Recuperare pentru banii încasaţi necuvenit
“În cadrul campaniei desfăşurate de către inspectorii sociali din cadrul AJPIS Gorj s-au constatat nereguli cu privire la sumele încasate necuvenit de către beneficiarii de ajutor social. Sau verificat toţi beneficiarii de ajutor de încălzire din perioada 2011-2012. În acel sezon am avut pe ajutorul de încălzire a locuinţei cu lemne aproximativ 21 de mii de beneficiari. Iar pentru încălzirea cu gaze naturale am avut aproximativ 12 mii de beneficiari. Sumele constatate ca fiind încasate necuvenit au fost estimate la 31.468 de lei. În momentul de faţă suntem în procedurile de recuperare, primăriile urmând să recupereze banii de la persoanele identificate că au luat aceste ajutoare necuvenit. Până în momentul de faţă s-a recuperat suma de 12.742 de lei. Printre neregulile depistate se aflau cei care nu şi-au declarat veniturile din pensii şi salarii, nu şi-au declarat veniturile din subvenţiile de la APIA sau aveau autoturisme cu o capacitate mai mare de 1600 metri cubi”, a precizat Monica Podaru, directorul AJPIS Gorj.
Cu privire la raportarea primăriilor referitor la ajutoarele pentru sezonul rece aceasta mai precizează că procedura este la începutul sezonului abia iar începând cu 1 noiembrie s-au depun cererile. “În decembrie vom face primele plăţi, atunci vom şti numărul beneficiarilor pe prima lună”, a completat Podaru.

Informaţii importante!
Declaraţiile mincinoase la dosarele pentru acordarea ajutoarelor la încălzirea locuinţei impun, pe lângă restituirea sumelor, şi amenzi pentru falşii beneficiari. De asemenea, în cazul în care familia refuză să furnizeze informaţiile şi documentele necesare pentru întocmirea anchetei sociale sau se constată în urma anchetei declaraţii la dosar neconforme cu realitatea, dreptul la acest ajutor se sistează începând cu luna următoare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here