FamiliaDA Ivanov, în fruntea Spitalului Sadu

616

Soţul, soţia şi o fiică, toţi din familia lui Carmen Ivanov, directoarea adjunctă a Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Gorj, fac parte din aparatul TESA şi de conducere a Spitalului Sadu. Astfel, urmare a unei fantastice coincidenţe, Carmen Ivanov este membră în Consiliul de Administraţie(CA) a unităţii spitaliceşti, soţul acesteia Oleg Ivanov este şeful Secţiei Chirurgie iar fiica directoarei, dintr-o căsătorie anterioară, este angajată, de la finalul anului trecut, informatician debutant al unităţii medicale. Pentru a-i oferi odraslei sale un loc de muncă, mama Ivanov a evitat comisia de concurs care a declarat-o câştigătoare pe Oana Basarabă, dar a făcut parte, total ilegal, din comisia de concurs pentru posturile TESA. Ivanov nu are în fişa postului prevăzută o astfel de calitate, motiv pentru care poate fi acuzată, cu uşurinţă, de abuz în serviciu.

Spitalul Sadu se dovedeşte foarte primitor cu trei dintre membrii familiei “Ivanov”, este vorba despre Carmen Ivanov, devenită odată cu redeschiderea unităţii medicale membră în CA-ul unităţii, dar şi şefă a unei comisii importante de concurs, tocmai când fiica sa, debutantă în ale informaticii, visează să ajungă sub comanda celei care i-a dat naştere. Pentru a nu comite vreo ilegalitate flagrantă, adică să fie preşedinta comisiei de examinare care ar fi declarat-o pe odrasla sa câştigătoare, Ivanov se foloseşte de un tertip bine gândit. Se declară preşedinte la comisia de examinare a TESA, care stabileşte personalul cel mai important al spitalului din Bumbeşti-Jiu, adică economistul, juristul..

Ajutor contra ajutor
Şi astfel, folosindu-se de sintagma “o mână spală pe alta”, Ivanov îl lasă pe directorul spitalului, pe doi informaticieni şi pe reprezentanţii autorităţilor locale să o declare câştigătoare a postului pe fiica sa, asta la a doua strigare, în comisia paralelă. Mai precis, Oana Basarabă nu se prezintă la prima probă de concurs şi atunci în mod miraculos candidaţii, vreo 10 la număr, nu reuşesc niciunul să obţină postul. La a doua organizare a concursului, după ce Ivanov, bănuită că a tras sforile pentru fiica sa, a declarat câştigători ai posturilor TESA pe cine “a trebuit”. Oana Basarabă învinge concurenţa şi este declarată câştigătoare a locului de informatician debutant. Cel puţin asta spun surse din cadrul Spitalului Sadu dar şi unii candidaţi la concurs, care nu îşi explică cum fiica fără experienţă a directoarei adjuncte a DSP Gorj, a ajuns, la a doua organizare a concursului, câştigătoarea unui post mult disputat.

Stolojanu: “Am apelat la DSP pentru că nu am oameni aici”
Directorul Spitalului Sadu, Aurel Stolojanu, recunoaşte de altfel că în comisia de examinare a personalului TESA a fost nominalizată Carmen Ivanov, el solicitând însă DSP trimiterea unor salariaţi la unitatea din Bumbeşti-Jiu pentru această activitate. Deşi se ştia că aceasta nu are prevăzut în fişa postului calitatea de a participa în astfel de comisii, şi Marius Boeriu, şeful DSP Gorj, ar fi putut nominaliza un alt angajat al DSP care putea îndeplini această sarcină legal(sunt mai precis şapte angajaţi în DSP care pot face asta), şeful lui Ivanov o nominalizează pe aceasta pentru Spitalul Sadu. Ivanov se “sacrifică” de urgenţă, şi nu numai că ajunge în decembrie să facă parte din comisie ci chiar o şi conduce. Alături de Ivanov, în Comisia de Contestaţii însă este adusă şi Elena Sandu, subalternă a acesteia, care i-ar fi salvat spatele şefei ei, la nevoie. Mai mult şi Diaconescu Gabriela, angajată a DSP, ajunge şi ea secretară a Comisiei. Este de altfel singura care are ce căuta, legal, acolo. Diaconescu a mai participat şi la concursul de la Ambulanţă unde a apărut acel scandal monstru legat de rubedeniile promovate pe cele două posturi de asistenţi. Ea este considerată, de altfel, în unitate drept mâna dreaptă a lui Ivanov.

S-a apelat la ultima instituţie
Stolojanu susţine că a apelat la acest demers deoarece nu avea oameni în Spitalul Sadu care să facă parte din comisiile de examinare, şi a acceptat-o astfel pe Ivanov, dar nu în comisia de concurs unde candida fiica ei ci în cealaltă comisie. Asta deşi Stolojanu putea apela, conform legii, prima dată la proprii specialişti(care ar fi lipsit însă în acel moment), la specialiştii Primăriei Sadu care dă fondurile spitalului(aici era un economist sau un jurist care putea legal să facă parte din comisie), la Prefectura Gorj, la Consiliul Judeţean Gorj şi abia apoi la DSP. Cu toate acestea se apelează la cei trei salariaţi ai DSP Gorj, Ivanov fiind cap de listă.

Ivanov se apără dând vina pe Boeriu
Contactată telefonic, directorul adjunct al DSP Gorj, Carmen Ivanov a negat că ar fi comis vreo ilegalitate făcând parte din comisia de concurs, menţionând că a fost membru în aceasta şi nu preşedinte. Chiar a menţionat că a făcut parte, la solicitarea lui Boeriu, dintr-o comisie de examinare de la Serviciul de Ambulanţă, fără să menţioneze că SJA Gorj se află în subordinea DSP iar Spitalul Sadu nu.
“Eu am fost în comisie pe 3 decembrie, şi asta că s-a cerut la DSP Gorj să se nominalizeze persoane pentru comisii. Nu am făcut parte din comisia unde a fost examinată fiica mea. De altfel când a dat ea nu eram în nicio comisie. Mi s-a cerut să fiu în comisia care a examinat economistul, casierul… Am făcut asta legal pentru că nu erau oameni care să completeze comisiile. Nu era timp de pierdut”, a declarat Ivanov, care a refuzat să spună dacă era membră în CA când era şi în comisie.
Aceasta a menţionat însă că nu îi pasă ce spune lumea, ea nefiind implicată în concursul câştigat de fiica ei, participarea în comisie făcându-se că “a trebuit” şi la solicitarea şefului DSP Gorj. “Nu era ilegal să particip”, a declarat, enervată, Ivanov, deşi în fişa postului nu este menţionat, subliniem, că poate face asta.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here