Familia Tătărescu, exilată la Vladimir

1472

Ministerul Culturii a avizat recent mutarea celor două busturi controversate ale soților Arethia și Gheorghe Tătărescu din Târgu-Jiu, la Casa Memorială “T. Vladimirescu” de la Vladimir. Autoritățile culturale au făcut, de altfel, imposibilul, prin nenumărate diligențe la minister, din 2014 până în prezent, pentru a se descotorosi de problema apărută după punerea pe soclu a bustului mult prea sexi a fostei președinte a Ligii Femeilor Gorjene. De altfel, ambele lucrări, s-a dovedit, pe parcurs, că încălcaseră prevederile Legii 120/2006, art.5, privind amplasarea monumentelor în spații publice, Muzeul Județean “Al. Ștefulescu” fiind sancționat, cu doi ani în urmă, în acest sens, de către Curtea de Conturi Gorj.

Bustul lui Gheorghe Tătărescu, fostul prim-ministru liberal din 1934-1937, a fost realizat de sculptorul Paul Popescu, cu doi ani în urmă, la comanda Consiliului Județean Gorj. Artistul gorjean, care primește comanda prin negociere directă, execută lucrarea care ajunge să fie amplasată în Parcul “Arethia Tătărescu”, de lângă muzeul județean din Târgu-Jiu. În 2014, Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, critică, public, realizarea lucrării din punct de vedere artistic și scoate în evidență că bustul nu avea aviz de la Comisia Națională a Monumentelor de For Public, din cadrul acestui minister, pentru amplasare.
De altfel, Boroianu sesizase tot atunci că și bustul Arethiei Tătărescu, amplasat în decembrie 2013, este tot fără aviz, lucrarea fiind considerată de către acesta drept indecentă, ca urmare a sânilor prea mari scoși în evidență de sculptor.

Scandalul sânilor, în presa internațională
Practic, Boroianu provoacă un scandal cultural de proporții, în legătură cu ambele busturi de la Târgu-Jiu, din Parcul “Arethia Tătărescu”, care evidențiază și faptul că comanda pentru statuia feminină fusese de 45.000 de lei. Boroianu cere, cu această ocazie, ca bustul Arethiei să fie coborât de pe soclu și refăcut și intrarea în legalitate pentru ambele statui.
Tot atunci, Boroianu se leagă și de statuia lui Sergiu Nicolaescu, de care spune că nu seamănă mai deloc cu artistul. Boroianu solicită și refacerea acestei statui, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent.

Ciolacu dă din coate!
Autoritățile culturale din Gorj, în speță instituția condusă de Pompiliu Ciolacu Jr, încep, obligate, să facă demersuri pentru intrarea în legalitate cu cele două busturi, mai ales că, și alte organisme sesizează ilegalitatea. Mai exact, prin raportul din 10 aprilie 2014, Curtea de Conturi consemnează, după o verificare la Muzeul Județean (pentru perioada ianuarie 2011-septembrie 2013) că “nu au fost respectate prevederile legale cu privire la expunerea în spațiul public a lucrării de artă vizuală de for public Bust Arethia Tătărescu”. Mai mult, se subliniază în același raport, că nu există nici măcar documentația de atribuire cu privire la realizarea acestui bust.
Trec însă doi ani până când Ciolacu reface documentația necesară în vederea intrării în legalitate și amplasării celor două busturi. Șeful de la Cultură nu cere, în schimb, un aviz pentru ca busturile să rămână la Târgu-Jiu în parcul ce poartă numele Arethiei Tătărescu, inițiatorii construirii la Târgu-Jiu a Ansamblului Monumental Constantin Brâncuși, ci propune la Ministerul Culturii ca amplasarea lucrărilor să fie ori la muzeul de la Curtișoara ori la Casa Memorială “Tudor Vladimirescu” de la Vladimir.

Busturile, dosite la Vladimir
Ministerul Culturii aprobă solicitarea direcției lui Ciolacu și stabilește, printr-un document transmis recent instituției, mutarea ambelor busturi la Vladimir, loc în care ambele lucrări nu sunt atât de vizibile. Ministerul reține, de altfel, motivarea aberantă a solicitanților cum că soții Tătărescu ar fi avut moșii în această comună, lucru contestat de istorie, și astfel ar fi pretabilă o mutare a lor la Vladimir. De asemenea, instituția reține și faptul că Arethia a avut inițiativa refacerii casei “Tudor Vladimirescu” de la Vladimir, comandând arhitectului din Tg.Jiu, Iulius Doppelreiter(realizatorul și al Muzeului Gorjului în 1926-actualul sediu al Centrului Brâncuși, pe modelul Culei Groșerea din Aninoasa, tot la cererea Arethiei) să se ocupe de această investiție.

“Soții” Tătărescu sunt astfel exilați, deja în acte, cu voia celor care au vrut să acopere neregulile și ilegalitățile create din lipsa lor de profesionalism. Evident că Ciolacu nu a fost sancționat în niciun fel, și nici nu va fi, pentru lipsa acestor avize, cum au scăpat de altfel de rigorile legii și reprezentanții Muzeului Județean și angajații Consiliului Județean care au ignorat necesitatea avizelor de la Ministerul Culturii. Nimeni nu va plăti, de altfel, pentru prejudiciul creat în urma scandalului, devenit internațional, în legătură cu cele două busturi, cum tot nimeni nu suportă cheltuielile prilejuite de strămutarea lucrărilor la Vladimir, operațiune care va fi suportată tot din bani publici. Într-o nepăsare totală se află și liberalii gorjeni, care ar trebui să fie direct interesați de memoria soților Tătărescu. Până în prezent, nimeni de la PNL Gorj nu s-a sesizat și nu a luat vreo poziție în legătură cu mutarea celor două statui. De altfel, cum să facă asta când Ciolacu JR. a fost coleg de PDL cu actualul lider al PNL Gorj, Dan Vîlceanu..
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here