Facturile către furnizori vor trebui achitate în maximum 30 de zile

139

Începând de vineri, plata facturilor către furnizori trebuie făcută în maxim 30 de zile, conform Legii 72/2013, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Termenul este valabil şi pentru autorităţile publice care contractează bunuri sau servicii din mediul privat, cu excepţia entităţilor care furnizează servicii medicale, unde limita poate merge până la maxim 60 de zile.

Termenul de 30 de zile este valabil în cazul în care nu se menţionează un alt termen în contract. În contractele dintre părţi se poate menţiona un termen maxim de 60 de zile sau chiar mai mare, însă cu condiţia că termenul să nu fie abuziv faţă de creditor.
În cazul în care plăţile nu se fac la timp, se achită o dobândă penalizatoare, care se calculează de la data când trebuia efectuată plata şi până la data când s-a realizat efectiv plata. Dobânda penalizatoare este calculată la nivelul ratei de referinţă a dobânzii (5,25% în acest moment), la care se mai adaugă 8 puncte procentuale. „Creditorul poate pretinde daune-interese pentru toate cheltuielile făcute pentru recuperarea creanţei, în condiţiile neexecutării la timp a obligaţiei de plată de către debitor”, se arată în legea publicată marţi.
Mai mult decât atât, din prima zi de întârziere la plată, creditorul are dreptul automat să solicite debitorului o despăgubire minimă de 40 de euro (contravaloarea în lei), suma fiind suplimentară cheltuielilor aferente unei eventuale proceduri de executare silită.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here