Facilităţile pentru contribuabili, menţinute şi în 2012

114

directia de venituri finante (1)Direcţia Publică de Venituri (DPS) Târgu-Jiu a înaintat către Consiliul Local propunerile privind impozitele şi taxele pe anul 2012, propuneri ce se vor materializa printr-o hotărâre de Consiliu Local completă, având în vedere faptul că în luna mai a acestui an a fost adoptată deja o altă hotărâre privind impozitele şi taxele.

În această perioadă au mai apărut modificări în ceea ce priveşte Legea 571/ septembrie 2011, care propune Consiliilor Locale acordarea de facilităţi persoanelor fizice sau juridice care au efectuat lucrări de reabilitare termică în baza Ordonanţei 18/2009 cu modificările şi completările aduse de Legea 158/2011 şi de Legea 153/2011 privind măsuri de reabilitare arhitectural-ambientală a locuinţelor din municipiul Târgu-Jiu. „Facilităţile constă în scutirea pe 7 ani a impozitului pe clădiri pentru acele persoane care au realizat lucrări de reabilitare termică cu efort propriu, pe cheltuială proprie, şi reducerea cu 20% a impozitului pe clădiri pentru 7 ani pentru acei contribuabili care au realizat lucrările de reabilitare termică prin intermediul unor programe guvernamentale. Pentru acordarea acestei facilităţi, va fi necesară o solicitare din partea asociaţiei de proprietari care va avea ataşat şi tabelul cu persoanele care au contribuit şi vor beneficia de această facilitate, va fi nevoie de autorizaţia de construire, şi de dovada că prin proces verbal s-au respectat prevederile stabilitate prin certificatul de audit energetic sau prin raportul de performanţă energetică. Condiţia pe care vreo să o impunem este ca acei contribuabili să nu prezinte restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale în anul precedent. Această propunere urmează să treacă prin Consiliul Local”, a declarat Mariana Budulan, şefa DPV Târgu-Jiu.

Clădirile cu risc, reabilitate

De asemenea, vor beneficia de scutire de 5 ani de la plata impozitului pe clădiri persoanele fizice, juridice, instituţii, care achită impozite şi taxe locale asociaţiei care au realizat lucrări prevăzute de Legea 153/2011. Este vorba de acele clădiri a căror anvelopă se află într-o situaţie avansată de degradare şi care au fost inventariate de Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. În baza acestei inventarieri, s-a adus la cunoştinţa proprietarilor sau deţinătorilor clădirilor de necesitatea efectuării acestor lucrări pentru că prezintă un pericol pentru populaţie şi strică şi arhitectura oraşului. „Am propus Consiliului Local acordarea scutirii impozitului pe clădiri pe 5 ani a celor care se încadrează în această facilitate şi au în proprietate sau deţin imobile ce au fost inventariate de primărie şi a căror reabilitare şi înlocuirea anvelopei s-au realizat după data apariţiei acestei legi”, a precizat directoarea DPV Târgu-Jiu.

Scutirile la plată, se păstrează

Conducerea DPV vrea să menţină pentru anul 2012 şi facilitatea reducerii cu 50% a impozitului pe clădiri pentru contribuabilii care realizează venituri brute sub 500 lei/membru de familie. „Această hotărâre vine în sprijinul persoanelor cu venituri mici şi posibilităţi reduse. Din păcate nu avem numărul corespunzător de solicitări pe care noi îl cunoaştem din teren întru-cât şi documentele care trebuie depuse nu sunt foarte multe şi nu sunt greu de obţinut. Persoanele noastre nu doresc să solicite acest lucru, şi de aceea, de cele mai multe ori, trebuie să facem noi această dovadă prin note de constatare şi să facem rost de documentele necesare pentru ca persoanele fizice cu probleme deosebite să poată beneficia de această facilitate”, a mai spus Mariana Budulan. De asemenea, se va acorda în continuare scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru persoanele ale căror venituri pe membru de familie se situează sub nivelul a 100 lei şi pentru orfanii care studiază şi nu au o susţinere financiară. Singurele condiţii sunt ca aceste persoane să nu mai deţină o altă clădire în proprietate şi să nu desfăşoare activităţi economice, să nu fie acţionari sau asociaţi în societăţi comerciale. Totodată, a fost adoptată o facilitate pentru acele persoane fizice care au în îngrijire copii cu diferite grade de handicap, accentuat sau gradul I, părinţi cu probleme deosebite.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here