Facilităţi pentru comercianţii din Piaţa Centrală

159

controale piata (4)Comercinaţii şi producătorii care vând produse agricole în pieţele din municipiul Târgu-Jiu beneficiază de facilităţi din partea autorităţilor locale. Pentru lunile ianuarie şi februarie ei vor fi scutiţi de 20 de procente din valoarea taxei pe masă.

De administraţia pieţelor din municipiul Târgu-Jiu se ocupă SC EDILITARA PUBLIC SA. Conducerea acesteia a decis ca cei care vând produse agricole în pieţe să plătească mai puţin în lunile ianuarie şi februarie, deoarece, din cauza condiţiilor de iarnă, numărul cumpărătorilor este mai mic, la fel şi cel al vânzărilor. Astfel, ei vor plăti cu 20% mai puţin din valoarea taxei pe masă, în aceste două luni de iarnă. Totodată, autorităţile au luat în calcul şi degradarea produselor din cauza gerului, fapt ce are drept consecinţă scăderea încasărilor comercianţilor şi producătorilor. „Sunt probleme la comercializarea produselor agricole în general şi a fructelor în mod special, pentru că aşa cum au fost pieţele concepute, deschise, în aer liber şi mă refer şi la cupola din Piaţa Centrală, care a fost concepută şi realizată pentru a desfăşura un comerţ civilizat în aer liber. Dată fiind perioada de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute, ei într-adevăr nu pot desfăşura un comerţ civilizat pentru că atât legumele cât şi fructele, dacă stau mai mult de 12 ore sau 24 de ore este normal să se deprecieze”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC SA.

Soluţii pentru pieţari

Pentru a le facilita desfăşurarea activităţii pe timp de iarnă, autorităţile au căutat soluţii pentru comercianţii şi producătorii din piaţă. „În primii ani, când am dat drumul la cupolă, noi am prevăzut un spaţiu, care acum are o altă destinaţie, pentru vânzătorii de flori, pe care noi pe timp de iarnă l-am pus la dispoziţia vânzătorilor de fructe şi legume. Deci avem un spaţiu închis, suficient pentru ca fiecare comerciant şi fiecare producător să primească o masă în aşa fel încât să poată desfăşura o activitate civilizată. Ei au refuzat pentru că vadul comercial va fi afară, iar în interior nu o să le deschidă nimeni uşile pentru cumpărarea de legume şi fructe”, a precizat Zaharia. Totodată, directorul SC EDILITARA PUBLIC SA spune că i-a înţeles pe pieţari şi că acel spaţiu a fost menţinut doi ani de zile, după care i s-a găsit o destinaţie, deoarece trebuia să aducă ceva venituri.

În Piaţa Centrală din municipiul Târgu-Jiu sunt 190 de mese sub cupolă plus cele din exteriorul cupolei.

Din totalul vânzătorilor, doar 30% sunt producători, restul fiind simpli comercianţi.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here