Fac Liceul la Bîrsești! Zeci de deținuți se școlesc pe băncile Penitenciarului Târgu-Jiu

398

La ora actuală, Penitenciarul Târgu-Jiu are în custodie 442 de persoane private de libertate, încadrate în regimurile de executare a pedepselor privative de libertate. Cei mai mulţi dintre aceştia, au cel mult studiile liceale încheiate, existând printre condamnaţi şi persoane care au ajuns după gratii, deoarece au comis diverse infracţiuni, în ciuda faptului că 23 dintre cei încarceraţi sunt absolvenţi de studii superioare.

Potrivit Laviniei Lupu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, în această unitate sunt încarcerate 23 de persoane absolvente de studii superioare. “La depunerea în penitenciar, 23 dintre persoanele custodiate au declarat că au studii superioare, 188 au studii liceale și profesionale. De asemenea, avem 170 de persoane private de libertate care au doar studii gimnaziale, alte 43 au studii primare, șapte au studii posticeale ori au absolvit diverse școli de maiștri, dar în unitatea noastră există şi 11 deținuți analfabeți”, a declarat Lavinia Lupu.
În sistemul penitenciar se organizează cursuri de şcolarizare pentru formele de învăţământ general obligatoriu şi pot fi organizate cursuri şi pentru alte forme de învăţământ prevăzute de legea educaţiei. Cursurile de şcolarizare a persoanelor condamnate se organizează şi se desfăşoară în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu Ministerul Justiţiei cu personal didactic asigurat şi salarizat de inspectoratul şcolar, în condiţiile legii, prin bugetele unităţilor administrativ teritoriale în a căror rază teritorială este situat penitenciarul. Înscrierea persoanelor condamnate la cursurile şcolare se face ţinându-se cont de nevoile educative ale acestora şi în baza recomandărilor consemnate în planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică din dosarul individual.

22 de deţinuţi, la şcoală
În cursul anului şcolar 2016-2017, în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu sunt cuprinşi în procesul de învăţământ un număr de 36 de deţinuţi, astfel: opt la cursuri primare, 11 la cursurile gimnaziale, precum și alți 17 încarcerați care frecventează cursuri liceale cu frecvență redusă.
“Cadrele didactice care predau disciplinele de curs, în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, angajați ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Târgu-Jiu, aceştia fiind detaşaţi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj în baza unui protocol de colaborare.
Orele se derulează în interiorul penitenciarului, în spații special amenajate. Totodată, cursurile liceale se desfășoară la sediul Liceului Tehnologic Bîrsești, materiile fiind predate de către cadrele didactice din unitatea de învățământ respectivă”, au transmis reprezentanţii Penitenciarului Târgu-Jiu.

Formare profesională cu sprijinul AJOFM
În decursul anului trecut, zeci de deţinuţi din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu au participat la cursurile de formare profesională organizate în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. 56 dintre aceştia au și absolvit cursurile în meseriile de: lucrător în creşterea animalelor, zidar – pietrar – tencuitor.
“Deținuții analfabeți și cei care nu au deprinderile de scris-citit, chiar dacă au fost școlarizați, sunt incluși în programele de alfabetizare, derulate de specialiști din cadrul unității noastre”, a precizat reprezentanta Penitenciarului Târgu-Jiu, Lavinia Lupu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here