Fabrica de gips-carton, construită de Siniat România la Turceni

295

În martie 2013, compania Siniat România, fosta Lafarge Arcom Gips, va demara construcţia fabricii de gips-carton în localitatea Turceni. Producţia de plăci gips-carton în noua unitate va începe cel mai devreme în ianuarie 2015, investiţia fiind finanţată în totalitate de grupul Etex, din care face parte Siniat România.

Siniat continuă intenţia anunţată cu patru ani în urmă de Lafarge, de a construi o nouă fabrică de plăci de gips-carton în România. Astfel, pe terenul de 30 de hectare pe care Siniat îl deţine în Turceni va începe anul viitor construcţia unei noi fabrici de plăci de gips-carton, în spatele fostului Complex Energetic Turceni, după ce s-a ajuns la un acord pentru furnizarea de materie primă. Siniat va folosi gipsul rezultat în urma procesului de desulfurare de la CE Turceni. În 2008, se estima un buget de investiţii care ar putea depăşi 20-30 de milioane de euro pentru Turceni urmând să fie angajaţi aici cam 100 de persoane.

Două fabrici ale Siniat
Siniat deţine în România două unităţi de producţie, una la Bucureşti, pentru plăci de gips-carton, cu o producţie anuală de 17 milioane mp, şi una la Arghireşu (Cluj), unde se produc 50 de kilotone de tencuieli. Siniat România exportă 35% din producţia fabricilor, în special în zona Balcanilor şi în Republica Moldova, iar pe piaţa locală estimează o cotă de piaţă de 24 % în 2012, la plăcile de gips-carton. În 2013, compania ţinteşte o creştere a cotei de piaţă la 27-28% pe piaţa românească, mizând şi pe revenirea sectorului construcţiilor. Siniat este furnizor global de soluţii de construcţii bazate pe gips-carton şi operează 43 de fabrici în 13 ţări din Europa şi America Latină, cu o cifră de afaceri de un miliard de euro, reprezentând 35% din cifra de afaceri a grupului Etex, acţionarul majoritar. La rândul său, Etex conduce 116 companii în 44 de ţări, are 17.138 angajaţi, operează 121 de fabrici şi are o cifră de afaceri de 2,3 miliarde euro.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here