Lista de cumpărături pentru 6 Porții
Pentru aluat:
* 500 ml de lapte
* 220 gr de faină
* 20 gr de zahăr
* 3 ouă
* 2 linguri unt topit
* 1 vârf de cuțit de sare
—————-
Pentru umplutură:
* 500 g urdă
* 80 g zahăr
* 50 g stafide
* 2 pachete zahăr vanilat
* 2 ouă
* 1 lămâie cu coaja netratată
——————
Pentru topping:
* 150 ml smântâna lichida pentru gătit 36% grăsime
* 2 ouă (gălbenușurile)
* 2 pachete de zahăr vanilat
———————-
Mod de preparare:
Aluatul de clătite:
Într-un vas se cerne făina printr-o sită, după care se adaugă laptele, ouăle, sarea și zahărul; după ce s-a amestecat bine, se adaugă untul topit și se mai amestecă puțin, până când untul s-a încorporat în aluatul de clătite (pentru că am pus unt lichid în compoziție, nu mai avem nevoie de ulei să se coacă clătitele); bine, acum contează foarte mult și tigaia pe care o folosiți! De recomandat este una antiaderentă!
Se încinge tigaia foarte bine, important este când puneți aluatul în tigaie, tigaia să fie foarte încinsă! Cu un polonic din aluatul de clătite se acoperă suprafața tigăii, ideea este să nu fie foarte groase clătitele! Se coc clătitele pe ambele părți, după care se lasă la răcit pe o farfurie!
Numai bine, până se răcesc clătitele, aveți timp să faceți umplutura.
Se separa ouăle, albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă și se lasă deoparte! Într-un vas separat se adaugă gălbenușurile, zahărul vanilat, stafidele, coaja de lămâie rasă și se amestecă până devine compoziția cremoasă.
După care se adaugă albușurile și se amestecă cu o spatulă de silicon, de jos în sus, până se încorporează albușurile cu urda! Atenție, nu se amestecă foarte mult, așa obțineți o umplutură de clătite foarte aerată!
Încălziți cuptorul la 170 de grade, cu temperatura sus și jos, și până se încălzește cuptorul aveți timp să umpleți clătitele. Dacă aveți invitați și doriți să arate într-un mod mai spectaculos, atunci puteți să le tăiați ca și în poză și le așezați într-o tigaie.
Dacă nu, puteți să le lăsați și așa și le aranjați într-o tavă! Adăugați puțin unt în tavă, după amestecați smântâna lichidă cu gălbenușurile și zahărul vanilat și adăugați compoziția lichidă peste clătite! Le introduceți la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 15-20 de minute. În cazul meu am folosit un cuptor electric.
După ce scoateți clătitele de la cuptor, presărați peste ele zahăr pudră și serviți imediat!
Vă doresc poftă bună!