Exproprieri la Cîlnic și Fărcășești

683

Pe final de an, Guvernul a aprobat două proiecte de hotărâre care vin în sprijinul Complexului Energetic Oltenia. Este vorba despre eliberarea culoarelor de expropriere în vederea extinderii carierelor Tismana I și Pinoasa. Terenurile care vor fi expropriate se află pe raza comunelor Cîlnic și Fărcășești. Directoratul CE Oltenia le-a mulțumit „celor care au susținut activitatea” companiei pe tot parcursul anului 2020, lista fiind deschisă de fostul premier Ludovic Orban.

Prima hotărâre care vine în sprijinul Complexului Energetic Oltenia se referă la aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Timişeni – Pinoasa, judeţul Gorj, la o capacitate de 8.000.000 tone/an lignit”.
Imobilele proprietate privată supuse exproprierii sunt situate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Fărcăşeşti şi Cîlnic.
Sumele necesare despăgubirilor se ridică la 7.214.003 lei. Suma totală se alocă din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Cea de-a doua hotărâre de guvern se referă la Cariera Tismana 1. Guvernul Cîțu a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Lucrări pentru menţinerea şi dezvoltarea capacităţii la cariera Tismana I, judeţul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit”.
Suma necesară exproprierilor ce se vor face în comuna Cîlnic este de 310.967,93 lei.
„PNL a demonstrat că este interesat de dezvoltarea activității la CE Oltenia, atât în Guvernul Orban, cât și în Cabinetul Cîțu”, a anunțat Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj.

Pomelnicul CE Oltenia
În ultima zi a anului, șefii CE Oltenia au ținut să le mulțumească „celor care au susţinut activitatea CE Oltenia SA pe tot parcursul anului 2020 şi pentru eforturile deosebite depuse pentru promovarea în şedinţa din data de 30 decembrie 2020 a celor două hotărâri de guvern de expropriere pentru lucrări de utilitate publică în Cariera Tismana I şi Cariera Timişieni – Pinoasa”.
Compania a reamintit actele normative promovate de guvernul liberal în susţinerea activităţii CE Oltenia.
„Au fost depuse documentaţii la Ministerul Mediului pentru emiterea de HG de scoatere din fondul forestier astfel: 04.2019 – pentru Cariera Tismana II; 05.2019 – pentru Cariera Jilţ Sud; 07.2019 – pentru Cariera Roşiuţa; 03.2019 – pentru Cariera Roşia. Aceste documentaţii au fost blocate mai mult de un an”, susține CE Oltenia.
În vara anului 2020, Guvernul Orban a aprobat trei hotărâri de guvern pentru defrișarea unor păduri, în vederea deblocării activității carierelor Roşiuţa și Jilţ Sud.
Pentru asta, CE Oltenia le mulțumește fostului și actualului premier, Ludovic Orban și Florin Cîțu, ministrului Energiei Virgil Popescu, parlamentarilor PNL Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, precum și lui Dumitru Pârvulescu, Horaţiu Gorun şi Laurenţiu Andrei din cadrul Ministerului de Finanțe.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here