În anul bicentenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu, autoritățile nu au reușit să creeze cine știe ce evenimente pentru a marca acest moment unic, dar cei pasionați de istorie și nu numai au posibilitatea să vadă în perioada următoare, chiar la Târgu-Jiu, textul original al Proclamației de la Padeș din 1821. Aceasta este expusă pentru prima dată la Muzeul Județean de Istorie, alături de sabia pe care Tudor Vladimirescu a primit-o de la țarul Rusiei, Alexandru I, în expoziție putând fi admirat și un tablou realizat de Theodor Aman cu conducătorul revoluției de acum două secole. „Sabia lui Tudor”, cum mai este cunoscută aceasta, nu este o sabie de luptă, nefiind folosită de Tudor în timpul Revoluției pe care a inițiat-o în urmă cu 200 de ani. Ea este un dar și este pentru a doua oară adusă la Târgu-Jiu, prima dată fiind expusă în 2016. „Sabia este expusă aici, la Târgu-Jiu, pentru a doua oară. Este o sabie primită de Tudor Vladimirescu din partea țarului Rusiei, Alexandru I, nefiind folosită în cadrul unor confruntări militare. Pe tăiș are cu litere chirilice numele lui Tudor Vladimirescu. Are și un medalion în limba turcă. Nici tabloul care îl înfățișează pe Tudor nu a ieșit prea des din colecția Muzeului Național de Istorie al României. Anul acesta a fost expus împreună cu sabia și proclamația la Piatra Neamț. Tabloul e realizat în 1879 și reprezintă o portretizare făcută de Theodor Aman la indicațiile lui Petrache Poenaru, cel care a fost secretarul lui Tudor în timpul Revoluției din 1821.
Îl redă pe Tudor într-o manieră cât mai realistă, Aman fiind un artist plastic desăvârșit”, a explicat muzeograful Florin Georgescu de la Muzeul Național de Istorie al României.
Iar dacă muzeograful și alți istorici ar putea vorbi ore în șir despre cele întâmplate acum 200 de ani, pentru primii elevi care au trecut ieri pragul muzeului pentru a vedea expoziția, Revoluția pornită la Padeș rămâne un mister. „Este despre bicentenar, dar nu mă întrebați mai multe că nu știu. Am emoții”, a spus un elev, în timp ce o colegă de-a sa a părut să cunoască mai multe lucruri, dar tot prea puțin față de cât de important este acest moment pentru istoria modernă a României. „În acest an e bicentenarul revoluției. Revoluția a fost în 1821 și suntem aici pentru că suntem mândri de orașul nostru și eroii noștri. Tudor a făcut atunci Revoluția de la Padeș și a ajutat țara cu pandurii”, a explicat eleva de clasa a XI-a. Lipsa cunoștințelor în rândul elevilor despre un eveniment care a pus Gorjul pentru totdeauna în manualul de Istorie al României l-a mâhnit pe fostul viceprimar Adrian Tudor, care este unul dintre organizatorii expoziției, cel care a făcut eforturi personale pentru ca sabia, proclamația și tabloul cu Tudor să poată fi admirate la Târgu-Jiu în această perioadă. „În acest an Târgu-Jiu și Gorjul trebuiau să fie punctul central al României în anul bicentenarului. Eu am trăit o dezamăgire când am văzut că sunt elevi din Gorj care nu știu că anul acesta este anul bicentenarului Revoluției lui Tudor și, mai mult, nu știu cine a fost Tudor și ce a făcut el pentru noi. Cred că avem o mare problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Istoria și geografia locală trebuie predate în școli pentru că avem ce să spunem copiilor. Nu cred că e vina profesorilor sau a primarilor ori a școlilor. E vina tuturor celor care stăm cu mâinile în sân și nu dăm cu pumnul în masă să spunem că pe noi ne reprezintă acești eroi. Noi nu eram aici, în România, dacă ei nu făceau chiar și un sacrificiu suprem. Problema Ministerului Educației este că trebuie să fie 29 de elevi în clasa a V-a, nu alta”, a comentat Adrian Tudor. Clubul Rotary și Asociația pentru Democrație, Educație, Respect, condusă de Ștefan Ghimiși, sunt organizațiile non-guvernamentale care au făcut efortul de a organiza această expoziție unică la Târgu-Jiu.
Autoritățile au fost reprezentate la nivel de „vârf” la ceremonia de deschidere de vicepreședintele Consiliului Județean, istoricul Gheorghe Nichifor. Ștefan Ghimiși spune că profesorii de istorie din județ au ocazia în următoarele trei săptămâni, cât durează expoziția, să vină la muzeu și să desfășoare orele de istorie chiar aici. „Am dovedit și cu acest eveniment, dar și cu cel din vară, cu concertul de la Coloana fără Sfârșit, că dacă ne propunem să realizăm un eveniment, zicem noi, important pentru Gorj, reușim. Zicem noi că aducerea celor trei exponate de tezaur la Târgu-Jiu, în an bicentenar, reprezintă un eveniment important nu doar pentru Gorj, ci pentru toată regiunea Olteniei. Copiii trebuie să ajungă aici, să vadă cine a fost Tudor și să aibă parte de o lecție adevărată de istorie în incinta muzeului județean. E o provocare pentru toți profesorii de istorie pe care o lansez cu această ocazie, ca pe parcursul celor trei săptămâni cât durează expoziția să vină să facă o oră de istorie lângă tabloul lui Tudor, lângă sabie și lângă Proclamație”, a transmis Ștefan Ghimiși.
Gelu Ionescu