Expoziţie la Vâlcea, dedicată marelui Brâncuşi

230

În perioada 17-24 februarie 2017, va fi organizată la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea, o expoziţie dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi (n. 19 februarie 1876, Hobiţa, Gorj – d. 16 martie 1957, Paris). La expoziţia de la sediul bibliotecii sunt invitaţi toţi iubitorii sculpturii şi artelor vizuale, la modul general.
Astfel de manifestări au loc în această perioadă şi în Gorj, dar şi în Craiova, Bucureşti, dar şi la sediile din străinătate ale Institutului Cultural Român în vederea marcării împlinirii a 141 de ani de la naşterea părintelui sculpturii moderne.
Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. A fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii şi americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunţându-l după regulile de pronunţare ale limbii franceze. Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, Gorj, Constantin era al şaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuşi (1833-1885) şi Maria Brâncuşi (1851-1919). Prima clasă primară a făcut-o la Peştişani, apoi a continuat şcoala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă şi de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii şi birturi.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here