Expoziţie internaţională de fotografie la Târgu-Jiu

313

Zeci de fotografii artistice, realizate de artişti fotografi din aproape toată lumea, pot fi admirate în această perioadă, în centrul municipiului Târgu-Jiu, în cadrul Salonului Internaţional de Fotografie Artistică.

Salonul Internaţional de Fotografie Artistică se înscrie în ciclul manifestărilor organizate în această perioadă de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale „GORJFEST”, festivalul ajuns anul acesta la cea de-a XXV-a ediţie.

foto 032Fotografiile incluse în această expoziţie au fost realizate de artişti fotografi din toată lumea. „Anul acesta sărbătorim împlinirea a 25 de ani de când există în judeţul Gorj un proiect excepţional care se cheamă „GORJFEST”, un festival al artelor vizuale, un festival internaţional. Salonul Internaţional de Fotografie Artistică se înscrie în ciclul manifestărilor dedicate acestei sărbători. Iniţial, am avut peste 50 de participanţi din toată lumea pentru acest Salon, însă am făcut o selecţie. Ceea ce vor putea să vadă locuitorii Târgu-Jiului şi toţi cei care vor trece în aceste zile prin centrul municipiului, vor fi fotografii artistice aparţinând unor artişti fotografi din România, dar şi din America de Nord, America de Sud, din Europa, din Asia.

foto 015Este vorba de aproximativ 30 de artişti fotografi”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Printre fotografii ale căror lucrări pot fi admirate în cadrul acestei expoziţii internaţionale de fotografie se numără şi Marinel Tira, din Craiova. În fotografiile sale, acesta a surprins imagini din interiorul Casei Memoriale „Constantin Brâncuşi” de la Peştişani, dar şi peisaje de iarnă. „Particip la „GORJFEST” cam de la primele ediţii. M-am bucurat de o relaţie deosebită cu domnul Dădălău, cu care am petrecut multe clipe prin acest judeţ, ce s-au concretizat în nişte expoziţii, în nişte fotografii. Am ţinut să fiu prezent şi la această ediţie aniversară, alături de prietenul meu, Doru Dădălău, şi de colegi din Fotoclubul „Mircea Faria”, buni prieteni, artişti fotografi”, a menţionat Marinel Tira.

foto 049Imaginile de la vernisaj, transmise în toată lumea
Directorul CJCPCT Gorj a mai precizat că imaginile surprinse la vernisajul Salonului Internaţional de Fotografie, ce a avut loc ieri după-amiază, vor fi transmise în toată lumea pentru a deveni o „carte de vizită” a municipiului nostru. „Toate imaginile din acest vernisaj vor fi transmise celor care ne-au făcut onoarea de a participa la Salonul nostru. În felul acesta, în cel puţin 30 de ţări din lume vor fi transmise imaginile Târgu-Jiului din această după-amiază şi vor fi un fel de carte de vizită a oraşului şi a judeţului nostru”, a spus Ion Cepoi.

foto 069Diplome şi trofee pentru cei care „şi-au închinat viaţa fotografiei”
Cu ocazia vernisajului Salonului Internaţional de Fotografie, o parte dintre artiştii fotografi ale căror lucrări au fost incluse în această expoziţie au primit diplome şi trofee. Este vorba de acei artişti care participă de ani de zile la „GORJFEST” şi despre care se poate spune că şi-au dedicat viaţa fotografiei. Aceştia sunt: Marinel Tira, Remus Badea, Andi Popescu, Victor Boldîr, Nicolae Filiş şi Vasile Pleşa. O diplomă şi un trofeu au fost acordate anul acesta celui mai tânăr participant la Salon din istoria acestuia.

foto 080 Este vorba de Vlad Ţigănilă, un băieţel în vârstă de numai 10 ani, din Craiova.
Festivalul „GORJFEST” nu a ajuns încă la final. Astăzi, de la ora 11:00, la sediul Fundaţiei Culturale „Casa Brâncuşi” din Peştişani, va fi inaugurată colecţia de artă contemporană „Drumul lui Brâncuşi”.
Tot astăzi, ca parte a manifestărilor organizate în cadrul programului turistic „Vino acasă la Brâncuşi”, derulat în această perioadă de Consiliul Judeţean Gorj, la Polovragi va fi pus în scenă un spectacol de teatru inedit – „Peştera Polovragi – Lăcaşul sfânt al lui Zamolxis”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here