Expoziţie foto-documentară dedicată Marii Unirii la Muzeul Judeţean Gorj

390

Ziua Naţională a României a fost marcată, în avans, la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, prin organizarea unei expoziţii în cadrul căreia au putut fi admirate, printre altele, o serie de documente şi obiecte aparţinând unor veterani de război gorjeni.

Şirul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României au debutat joi, la Târgu-Jiu, printr-o expoziţie foto-documentară organizată de către Muzeul Judeţean Gorj. ,,Această expoziţie este dedicată aniversării a 96 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, moment care marchează finalul procesului de definitivare a alipirii teritoriilor româneşti, stăpânite până în anul 1918 de către imperiile ţarist şi austro-ungar, cu Regatul României, proces iniţiat în primăvara anului 1918.

expoyitie (4)Expoziţia include o serie de documente şi fotografii aparţinând unor veterani de război gorjeni, participanţi la Primul Război Mondial, obiecte care se păstrează în colecţiile Secţiei de Istorie a Muzeului Judeţean Gorj”, a spus Dumitru Valentin Pătrascu, muzeograf în cadrul Secţiei de Istorie a Muzeului Judeţean ,,Alexandru Ştefulescu”. Printre cei care s-au bucurat de această expoziţie s-au numărat şi elevi ai Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu. ,,Am venit aici cu elevii pentru a le arăta ce semnifică ziua de 1 Decembrie pentru noi, românii, pentru a înțelege de ce s-a ales această zi ca Zi Națională și ce importanță are istoria pentru noi. La lecțiile de istorie obișnuim să combinăm practica cu teoria și am văzut că acest lucru este foarte util. Mereu mijlocirea realității prin diverse metode ajută. Elevii înţeleg mai bine un trecut îndepărtat, iar acest lucru le stârneşte curiozitatea”, a explicat învăţătoarea Mihaela Niculete.

expoyitie (1)La nivelul judeţului nostru, în această perioadă vor fi organizate mai multe evenimente dedicate Zilei Naţionale a României. Astăzi, tot la Muzeul Judeţean Gorj, va fi organizat un salon expoziţional al artelor şi meşteşugurilor tradiţionale, iar luni, în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu, va avea loc un ceremonial militar şi religios şi vor fi susţinute alocuţiuni evocatoare. De asemenea, elevii Şcolii Populare de Artă vor susţine un moment literar-muzical-coregrafic.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here